10 начина за създаване на графика в Ексел

С тази статия ще представя 10 начина за създаване на графика в Ексел, които са ми известни. Това ще е полезно на всеки, който изготвя редовно отчети, анализи, презентации. Защото Ексел предоставя невероятно много възможности за изготвяне на графики, които са едновременно красиви, информативни и лесни за направа. Просто трябва да се знае как.

Всеки един от тези начини има своите предимства, недостатъци и случаи, в които е подходящо да се използва. Ще се постарая да ги посоча и където е уместно – да дам линкове с повече подробности. Целта на статията е да демонстрира накратко самите методи и да нахвърля няколко идеи как могат да бъдат използвани. Няма да навлизам в детайли и да показвам подробно как се използват. Ако нещо предизвика вашия интерес и желаете да научите подробности – моля пишете ми във формата за контакт.

Като примерни данни в статията ще използвам един клуб по табла, който не е съвсем истински, но всеки един от участниците има истински жив прототип, макар имената да са почти изцяло измислени.  Не е задължително, но със сигурност ще ви бъде по-приятно първо да се запознаете с членовете на клуба по табла, както и с правилата на таблата, ако не ги познавате.

  1. Графика от Insert > Charts
  2. Sparklines
  3. Форматиране на клетки
  4. Условно форматиране на клетки (Conditional Formatting)
  5. Специално форматиране на клетки (Custom Format)
  6. Формули
  7. Геометрични фигури (Shapes)
  8. Символи, иконки, емотикони
  9. Рисуване (Draw)
  10. Комбиниране

1. Графика в Ексел от Insert > Charts

Това, разбира се, е най-често използваният начин за създаване на графика в Ексел. В менюто Insert -> Charts

Създаване на графика в Ексел

разполагаме с многобройни възможности, с които бързо и лесно можем да превърнем скучна таблица в ефектна графика:

Създаване на графика в Ексел

Повече няма да пиша за този метод тук – пълно е с информация включително и в моя блог.

 

към съдържанието

2. Sparklines

Sparkline е малка графика, разположена в една клетка, която представя визуално тенденцията в някакви данни. Имаме например ето тази таблица с коефициенти „Победии / Мачове“ на няколко играчи на табла.

Изключително трудно е да видим някаква тенденция в тях – кой се подобрява, кой не. Ето тук може да ни помогнат Sparklines. Отиваме в произволна клетка, обикновено е удобно да бъде отстрани на таблицата, и от Insert -> Sparklines избираме една от трите възможни графики. В случая най-удобно е да бъде Line, т.к. искаме да видим тенденцията във времето.

Sparkline графика в Ексел

Появява се меню, в което трябва да изберем областта с данни. В случая това е редът на Дядо Ламби.

Когато дадем ОК – нашата мини графика е готова и ясно показва тенденция на плавно подобряване на коефициента.

Тук съм копирал Sparklines до долу и вече е по-ясно кой как се представя във времето.Sparkline графика в Ексел

Когато изберем клетка, в която има Sparkline, в лентата с бутони се появява меню, което предлага най-различни опции за форматиране

Едно предимство на Sparkline е, че той не заема клетката, а тя остава свободна и в нея може да се пише. Ето как е използвано това и с малко кликане по опциите за форматиране и скриване на излишните данни получаваме една семпла, но доста информативна графика в Ексел, която заема и три пъти по-малко място от таблицата.

Sparkline графика в Ексел

Важно уточнение:

Sparklines представят визуално тенденцията, но не и размера. Обърнете внимание, че графиките на Дядо Ламби и внука му Светльо са абсолютно еднакви. Само че коефициентът на дядото е между 0.7 и 0.73, а на внука – от 0.3 до 0.33. Ето защо Sparklines е добре да се използват винаги в комбинация със самите данни.

Повече за Sparklines може да научите тук: https://trumpexcel.com/sparklines/

към съдържанието

3. Форматиране на клетки

Понякога графика в Ексел може да се направи с най-просто форматиране на клетки. Например графика на Гант, която в управлението на проекти служи за визуално представяне на задачите и сроковете. По-долу може да видите какъв е планът на Владо Кашона да спре спада в играта си за 8 седмици. Всичко е направено само и единствено с форматиране на клетките.

Хм, като му гледам плана на Владо и с кой най-много ще играе хич не ме учудва слабата му форма и нещо ми подсказва, че най-после този вечен ерген си е намерил майстора.

Но да се върнем на графиките. Вероятно някои от вас си мислят, че графиката на Владо може да се оптимизира или автоматизира с помощтта на Условно форматиране. Това е точно така и ни води към следващия начин за създаване на графика в Ексел.

към съдържанието

4. Conditional Formatting

Ето една таблица кой колко мачове на табла е изиграл през месеците на годината. Нещо да става ясно от пръв поглед?

А това са същите данни, представени чрез т.нар. Heat map – графика, при която колкото по-голяма е една стойност спрямо другите, толкова по-тъмен е цветът.

Heatmap графика в Ексел

Веднага се забелязва, че дядо Ламби и дядо Пешо плющят табла с висока интензивност целогодишно, а при останалите концентрацията е в летните месеци (какво е плаж без табла да попитам аз).

Как се прави такава графика?

Селектираме данните и отиваме на Home -> Conditional Formatting -> Color Scales и избираме някоя, която ни харесва

Heatmap графика в Ексел

На мен лично стандартното зелено-жълто-червено не ми харесва и затова обикновено натискам More Rules. Това извежда меню, в което задавам опции, каквито желая.

Heatmap графика в Ексел

Ето и друг пример за графика, направена с Conditional formatting

Как се прави такава графика в Ексел, може да видите в презентацията на Тони Де Йонкер на Bulgaria Excel Days 2018 (след 23 минута).

към съдържанието

5. Custom formatting

Ексел предоставя много възможности за създаване на специални формати на числата или т.нар. Custom number format.

Съвсем накратко казано когато отидем на Format cells > Number > Custom

Можем да зададем формат как да изглеждат стойностите в клетката в следната последователност:

Положителни числа; Отрицателни числа; Нула; Текст

При това можем да използваме текст, препинателни знаци, символи, геометрични фигури, емотикони и дори цветове. Вижте например как е форматирано да изглежда числото 100 на долната картинка.

В определени случаи можем да използваме Custom format за създаване на доста ефектни графики.

Например:

Custom format е много удобен за подчертаване на тенденции и отклонения в най-различни отчети. На долните линкове можете да видите доста идеи от Лейла Гарани за това:

https://www.youtube.com/watch?v=68Tet_8BNB8&t=59s

https://www.youtube.com/watch?v=tGY70sdpaLc&t=709s

 

https://www.youtube.com/watch?v=faPSXNkU1Y0&t=89s

към съдържанието

6. Формули

Използването на формули е най-древната техника за графично представяне на данни в електронните таблици, известна още преди да е имало Ексел. Как точно става това може да видите в тази статия.

Ето и един пример със сравнителни данни за дядо Ламби и внука му Светльо:

А един от големите експерти по графики в Ексел Jon Peltier демонстрира още интересни вариации на този вид графики.

Тези графики са лесни за изпълнение и удачни, когато искаме да сравним много на брой еднородни стойности. Както може да видите от статията на Jon Peltier, възможно е да се приложи условно форматиране, с малко повече творчество можем да направим и сравнение спрямо бюджет, минала година или конкурент. Удобни са, когато трябва често да добавяме или махаме стойности или разполагаме с малко пространство

 

към съдържанието

7. Геометрични фигури (Shapes)

Вероятно ви е известно, че от Insert > Illustrations > Shapes (за Ексел 2019) можем да вмъкнем в нашия шийт най-различни геометрични фигури, стрелки, звезди, слънца и т.н. Те също могат да се използват за съставянето на графики, особено от типа „инфографика“.

Например ето една класическа диаграма на Вен (Venn Diagram), която е направена само с използването и форматиране на геометрични фигури

С помощта на такива форми е възможно да се направи дори Word Cloud, каквито графики придобиха особена популярност напоследък.

Но най-любимият ми пример тук са прекрасните картини на японския дядо Татсуо Хориучи.

 

към съдържанието

8. Символи, иконки и емотикони

От менюто Insert > Symbols в Ексел винаги е имало възможност за вмъкване на специални символи като тези

В Ексел 2019 вече имаме възможност да вмъкнем и иконки от Insert > Illustrations > Icons

Изборът на иконки е изключително голям, като има възможност да се търси по ключова дума, а освен икони има и стикери, снимки на хора и предмети.

Ако работите на Windows 10, има и трета възможност: с клавишната комбинация Windows бутона + ; (знаменцето долу вляво на клавиатурата + точка и запетая) извикваме менюто за емоджита, в което също има богат избор от весели картинки:

Общият принцип на използване е, че като си харесаме някоя картинка с двоен клик тя се вмъква в клетката, в която се намираме текущо.

След това може да бъде форматирана като обикновен текст – да променяме размера, цвета и положението в клетката. В повечето случаи те се използват като помощен елемент в графиките. Но е напълно възможно да се направи и смислена графика в Ексел само с тях. Например:

към съдържанието

9. Рисуване

Excel Draw е една от новите функционалности в Ексел 2019, която дава възможност да се рисуват собствени фигури и картинки. Ето един пример

Почти всичко в горната графика е нарисувано с Draw и след това обработено с опциите, които предлага Ексел. И нека моята очевидна неумелост да рисувам да не ви заблуждава – някой с достатъчно талант и търпение би могъл да създаде доста интересни графики. Особено от типа „Инфографика“

към съдържанието

10. Съчетаване

Десетият метод за създаване на графика в Ексел, разбира се, е съчетанието на два и повече от гореизброените. Това дава практически неограничени възможности за създаване на красиви, информативни и ефектни графики. Например в това видео може да видите как да направите waffle chart. Методът съчетава форматиране на клетки, условно форматиране и използване на форми (shapes).

Следете блога за още практически примери за създаване на графики в Ексел, но най-вече – експериментирайте. И отново напомням – ако искате повече подробности за някой от представените начини за създаване на графики – пишете ми във формата за контакт.

Членовете на клуба по табла

Дядо Ламби Легендата: Доайенът на нашия клуб по табла. Истинска Легенда, единственият с положителен баланс (повече победи отколкото загуби) срещу всички други участници в клуба

Светльо: Внук на дядо Ламби. В началото на тийнейджърските си години, Светльо има солиден опит в таблата, но и много хляб да изяде все още

Бат Колю Ексела: Добро момче. Не е най-блестящият майстор, но на него в друго му е силата

Тошко Марсиански: Тошко или пада с марс, или бие с марс. Рядко се случва нещо друго. От там и прякорът

Ванко Чавдарчето: Винаги се жалва, че 10 Ноември е дошъл преди да стане пионер и си останал чавдарче. Но не му се връзвайте, а внимавайте, че обича да наглася заровете

Соня Немска: Соня прави таблата проста игра. На турнир, другите градят стратегии, пресмятат вероятности, шмекеруват. И накрая – Соня е на финал. Като немците на футбол е. Затова я наричаме така.

леля Тотка Мълчаливата:  Не говори много, когато бие. Когато пада – още по-малко.

чичо Мишо Безгелето: Прякорът говори достатъчно. Най-сериозният опонент на дядо Ламби

Мюмюн Дюшеша: Мюмюн хвърля дюшеш непрекъснато. Повечето пъти без да му трябват

Цанка Гюлбарата: Най-голямата специалистка по гюлбара. Дори Дядо Ламби е аутсайдер, когато играе с нея

Весо Тапата: Веско просто е висок метър и педесе с вдигнати ръце и качен на тълковен речник

Мая Кривата: Не, тя не е изкривена, много си е добре даже. Но е много криво да играеш с нея.

Арман Усмивката: И да пада, и да бие – Арман винаги се усмихва. Знае над 5000 вица за арменци

Дядо Пешо Упорития: Викаме му така, защото вече половин век упорито се опитва да вземе марс на Дядо Ламби. Опитите продължават

Доктор Снагълс: Не е доктор и се казва Киро. Прякорът е защото най-нагло хвърля точно това, което му трябва. Даже и с чашка. И така Нагъл – Снагълс – Доктор Снагълс

Мими Смелата: Винаги играе смело без да се притеснява от риска който поема

Владо Кашона: в началото на 90-те Владо беше юноша бледен и много завиждаше на братовчед си Тишо, че му викат Малборото, щото пуши цигари Малборо. Владо реши да пуши цигари „Президент“, за да му излезе хубав прякор – Президента. За по-сигуро си поръча 10 кашона и в махалата почнахме да му викаме Кашона

към съдържанието

Основни термини и правила на играта табла

Таблата е най-старата стратегическа игра, измислена най-вероятно от древните шумери преди повече от 5000 години. Даже бира не са варили тогава. Играе се от двама играчи, всеки от които разполага с 15 кръгчета, наречени пулове. Целта на всеки играч е да придвижи пуловете си от единия край на игралната дъска до другия и да ги извади от играта преди съперника. Колко точно се придвижва се определя чрез хвърляне на два зара. Играта на табла е силно стратегическа, но разбира се роля има и факторът късмет.

Дъска: Игралната дъска е разделена на 4 полета, всяко с по 6 позиции. Най-често са във формата на равнобедрен триъгълник, но се срещат и други геометрически фигури

Придвижване: Определя се от числата на заровете. Играчът може да придвижи два свои пула като избира кой с кое число да се придвижи. Може и да събере числата и да придвижи само един пул с получения сбор. Пуловете се придвижват от позиция 1 към позиция 24. Когато всички пулове на един играч са в собственото му поле, той може да ги изважда от игра.

Разновидности: Познати са много видове игра на табла, но в България най-широко разпространени са три: Обикновена, която е аналогична на известната по цял свят back gammon. При нея играчите се стремят да се придвижват напред като изграждат т.нар. капии и да бият пуловете на съперника. Ако един пул е бит, то той започва придвижването си от началото на полето

Гюлбара: при тази игра, пуловете не се бият, но ако един играч е заел някоя позиция дори с един пул, другият не може да стъпи там. Друга особеност е изиграването на всички чифтове до край. Например, ако играч хърли чифт 4:4 играе освен него  5:5 и 6:6. Ако няма възможност да ги изиграе до край – доиграва ги съперникът му

Тапа: тук битите пулове не се вадят, а остават под пула на съперника. Могат да се придвижват напред едва след като той ги „освободи“.

Мачове: по древна махленска традиция един мач се състои от няколко игри. Започва се с обикновена, след това тапа и накрая гюлбара (редът подлежи на уточняване между участниците). Победа, при която съперникът е успял да извади поне един пул се нарича обикновена и носи 1 точка. Победа, при която съперникът не е взел нито един пул се нарича марс и носи две точки. В някои части на България има и победа от 3 точки  когато съперникът има поне един пул в началното поле, но това е по-скоро рядкост. Един мач се играе до 5 или 7 точки според уговорката между играчите. Често при турнирите във фазата на елиминация се играе до победа в 2 от 3 мача (по-рядко 3 от 5 или дори 4 от 7)

Капия: означава, че някой играч е заел дадена позиция. При обикновената табла това става като постави на нея поне два свои пула. При тапата – поне два свои или един на съперника и един свой. При гюлбара – достатъчен е един пул. Когато играч е „хванал“ някоя капия – съперникът не може да стъпи там.

Биене: нарича се още удряне, чукване, вадене. Това е когато играч стъпи върху позиция, на която има само един съперников пул. Този пул се нарича бит и при обикновената тапа тряба да започне придвижването си от начало. При тапата – не може да бъде местен докато върху него има пул на съперника. При гюлбара няма биене.

Чифт: когато двете зарчета покажат едно и също число. Чифтовете са хубаво нещо в таблата по принцип защото играчът има право да играе 4 числа вместо само две. А при гюлбара може и повече. В таблата всеки чифт има свое наименование от персийски произход както следва:

1:1 епек или еци

2:2 дубара

3:3 дюсе, по-рядко терца

4:4 джорджар или дорджар. По-рядко дорджухар или дорчихар

5:5 дюбеш

6:6 дюшеш

Геле: Когато играчът не може да играе падналите му се числа, защото съперникът е направил капия на съответните позиции. Счита се, че колкото по-голям майстор е един играч, толкова по-малко геле хвърля. Някои го отдават на късмет, но всъщност се дължи много повече на правилна стратегия, психология и точно пресмятане на риска.

към съдържанието
Публикувано в Графики с етикети , , . Постоянна връзка.