Блог

ЗА МЕН

Казвам се Колю Миневски и създадох Excel-Do, за да споделям своите знания, опит и страст за Microsoft Excel с възможно най-много хора.

ЗАЩО Excel-Do

Първата част от името е ясна – това е блог за Excel. А Do идва от японската дума 道 (път), която присъства в името на много от японските бойни изкуства.

В началото на 20 век в Япония се осъществява трансформация на бойните изкуства. В страната вече се е установил капитализмът, бурно навлизат новите технологии. Хиляди работници ежедневно работят в модерни фабрики. Вече няма нужда от старите бойни изкуства (術 – джуцу). Но заедно с предимствата на модерния живот, се появяват и неговите недостатъци като стрес, отчуждение, агресия.

В тази обстановка великите майстори на бойни изкуства осъзнават, че тяхната вековна мъдрост може да бъде много полезна на модерния човек. Така Джигоро Кано създава ДжуДо на базата на ДжуДжуцу, Морихей Уешиба – АйКиДо от айкиджуцу, Гичин Фунакоши – Карате До и т.н. Думата „изкуство“ е съзнателно заменена с „път“, за да се подчертае, че целта на практикуващите не е да станат изкусни в умението на набият някого. Целта е да следват пътя, ценностите на древните воини – чест, достойнство, благородство, съзидание, дисциплина, мъдрост… И така да постигнат мир и хармония със себе си и околните.

А в началото на 21 век в България какво имаме? В страната вече се е установил капитализмът, бурно навлизат нови технологи. Хиляди офис работници ежедневно прекарват часове от времето си в обработване на информация с Microsoft Excel. Създават поръчки и фактури, анализират медицински изследвания и маркетингова информация, съставят бюджети и отчитат изпълнението им. Следят складови наличности и просрочени плащания, изчисляват приходи, разходи и рентабилност. Огромната част от тях губят ужасно много време за всичко това, защото не познават пълните възможности на програмата. Повече време, прекарано в скучна, техническа работа, означава по-малко време за други, по-ценни неща. А това води до стрес, загуба на мотивация, някои го избиват и на агресия.

В тази обстановка, стигнах до прозрението, че бих могъл да споделям каквото съм понаучил за този невероятен продукт. И така се роди Excel-Do. Целта ми е да ви помогна да следвате пътя и ценностите на модерния офисен самурай – ефективност, постигане на резултати, оптимизация, автоматизация, баланс между работа и личен живот.

DO, разбира се, има и английско значение – правя, върша. С други думи, тук ще показвам какво може да се направи с Excel. Ще споделям с примери от живия живот как с негова помощ се решават реални проблеми.

А на български „ДО“ може да се възприеме като „докъде стигат възможностите на Excel“. Накратко бих казал – до много по-далеч отколкото повечето хора си мислят.

ИМАМ НУЖДА ОТ ВАШАТА ПОМОЩ

За да съм максимално полезен – споделяйте дали това, което пиша ви е помогнало.
А за да може то да достигне до максимален брой хора, моля ви – споделяйте линка към моя блог с вашите приятели и колеги.

ВНИМАНИЕ

Всичко написано от мен е единствено с учебна цел. Ако го приложите директно във вашите условия, може и да не доведе до желания резултат.
Материалите, включително текст, снимки, клипове, графики, формули и прочее можете да използвате напълно свободно, както намерите за добре дори и с търговска цел. Но на ваша отговорност и при едно условие – да цитирате източника на информацията.