Рисуване с Excel Draw

Excel Draw е една от новите функционалности в Ексел 2019, която за разлика от 5-те, които представих в предишна статия, е нещо съвсем непознато и дава някои нови възможности при работа с Ексел. Ето защо реших накратко да ви я представя.

Най-напред трябва да уточня, че в стандартните настройки на Excel Draw не е активиран и не се вижда. Не мога да разбера логиката на Микрософт – да направиш нещо ново и да го скриеш?? Но активирането му не е никак сложно – става по същия начин, по който се активира Developer (менюто за писане на макроси).

Трябва да кликнем с десния бутон на мишката някъде на лентата с бутони и да изберем Customize the Ribbon

И след това да сложим отметка пред Draw

Когато направим това, Draw се появява в лентата за бутони. При мен е между Insert и Page Layout

Както виждате на горната картинка имаме три групи бутони, като централно място заема най-съществената – тази с различните средства за рисуване. Тук поне Микрософт са вкарали логика.

Разполагаме с молив, маркер и химикал

Които пишат по този начин:

За да започнем да рисуваме с Excel Draw, трябва най-напред да кликнем на някой от трите вида. Появява се меню, в което можем да изберем дебелината на линията и цвета

След като сме нарисували нещо, то се превръща в обект, който можем да селектираме и форматираме

За по-удобно селектиране на обектите можем да използваме бутона Lasso Select. Натискаме го и след това с влачене на мишката очертаваме линия около съответния обект

Една от интересните възможности в Excel Draw е Ink to Math, с който можем да пишем математически, статистически, инженерни и всякакви други формули

Става много лесно – просто пишем в жълтата област, а Ексел разпознава текста и го записва с печатни букви. Накрая се появява нов обект с нашата формула.

Използването на Excel Draw си има своите тънкости, които бързо и лесно се усвояват с неговото практическо използване. Но освен, ако не сте г-н Татсуо Хориучи, който създава шедьоври на живопистта с Ексел, най-вероятно в момента си задавате въпроса – „Защо, аджеба, ни е да рисуваме в Ексел?“.

По принцип Excel Draw е създаден да улесни хората, които разглеждат файлове на телефон или таблет. Представете си един топ мениджър, който в паузата на някой от курсовете на моя приятел Явор Янкулов  отваря телефона, за да прегледа отчета за месечните продажби. Едно-две числа му правят впечатление, но няма време да се задълбочи на момента. Затова просто ги подчертава с някакъв цвят и запазва файла за последващо по-сериозно разглеждане.

Можем да пренесем тази концепция и в настолната версия и с помощта на Excel Draw да подчертаем някой ред. В случая – размера на кредитите в банковата система към 31 Януари 2020 съгласно данните на БНБ.

Алтернативно можем да оградим съответното число

Можем да си направим собствени фигури, с които да направим графиките на Министерство на Туризма по-свежи

А може и да си направим бланка с подпис.

Въобще Excel Draw дава възможност на потребителя да си развихри въображението. Освен всичко друго, Draw е наличен и в Word и PowerPoint и се използва по абсолютно същия начин.

С това завършвам представянето на това интересно нововъведение в Ексел 2019 (и Офис 365, разбира се)

Остава само да ви пожелая

Публикувано в Хитрини с етикети , , , . Постоянна връзка.