Обработка на снимка с Excel

Днес един приятел ми показа два начина как снимка може да се превърне в рисунка – чрез фотошоп и безплатни програми в Интернет. А с тази статия аз ще ви покажа как подобен ефект може да се постигне с Ексел. Защо е нужно това? Ами фотошоп е платен, а на безплатни програми в Интернет аз вяра нямам (никой не знае какви данни събират от вашия компютър и какво правят с тях). Ще видите, че с Ексел можете да постигнете съвсем прилични резултати буквално с няколко клика на мишката.

За тази демонстрация на обработка на снимка с Excel ще използвам една снимка от личния си архив на най-старото дърво в България. И това не е Байкушевата мура, а Дъбът в село Гранит, област Стара Загора.

Изумително дърво! Учените са установили, че е на повече от 1600 години, което ще рече, че вече е било столетник, когато е основана България. Какво ли не е видяло и преживяло – падането на две империи и трите български царства, войни, битки, земетресения, епидемии. Вече едвам се крепи, останали са му живи два клона, но все още изглежда внушително и достолепно. Ако имате възможност – посетете го. Указания как да стигнете до него – в края на статията.

И така – как се прави обработка на снимка с Excel?

Като за начало пействам снимката в Ексел и веднага правя едно копие, което ще коригирам.

Обърнете внимание на белите кръгчета около снимката вдясно. Те показват, че тя е селектирана и това веднага подсказва на Ексел, че може би ще искам да направя някакви корекции по нея. Затова в лентата за бутони се появява бутон Picture Format. Когато го натисна, се появява меню с много опции за форматиране на картинката.

Натискам бутона Color и това ми отваря меню, в което мога да избера наситеност (Saturation) и тоналност (Tone) на цветовете.

Обработка на снимка с Excel

Резултатът е леко променена снимка спрямо оригинала

След това натискам Artistic Effects, което отново отваря меню с най-различни възможности. Аз съм избрал оградената в червено

И сега вече си имам нещо като рисунка на Гранитския дъб от Клод Моне 😊

От Corrections мога да променя колко заоблени да са щрихите във картинката (Sharpen/Soften), както и яркостта и контраста на изображението (Brightness/Contrast).

И картината наподобява такава на Пиер-Огюст Реноар (доста бледо наподобява)

Мога да отида на Picture Effects > Reflection и да си избера някоя опция от там

И вече имам отражение в езеро

Опциите за форматиране на снимка предоставят невероятно много възможности за обработка на снимка с Excel. Можем да направим графика.

Възможно е да постигнем дори такъв ефект, но за това някой друг път.

Както виждате, Ексел може да се използва не само за работа с числа. Всъщност той е много мощно средство за визуализация на данни. Друго доказателство за това е, че в Ексел съществуват цели 10 начина, по които можете да направите графика!

За финал ще кажа само, че корекциите на снимки могат да се направят по същия начин и в Word, и в PowerPoint.

А сега обещаните указания как да стигнете до Гранитския дъб. Изключително лесно е. Карате по магистрала Тракия и около 40 км. след (а ако идвате от Бургас – преди) Пловдив слизате от нея на отбивката за Оризово и Първомай. На кръстовището с междуселския път завивате наляво (ако идвате от Бургас – надясно) и карате смело напред. Първо стигате село Оризово, минавате жп линията, училището, на мегдана пътят прави плавен завой наляво и след стотина метра стигате до една изоставена бензиностанция. Там завивате надясно и вече сте само напред. Пътят ще ви заведе право при дъба.

За съжаление това дърво умира. Никой не знае от какво. Някои твърдят, че е толкова голямо, че корените му са под слоя подпочвени води. Така или иначе то все още е най-старото дърво в България и едно от най-старите широколистни дървета в света въобще.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.