Необикновеният bar chart

На картинката по-долу има малко сравнителна статистика за два от полуфиналистите на Световното Първенство по футбол 2018. В раздела „Участия” освен числа е използвана интересна визуализация – всяко кръгче отговаря на 1 участие в съответната фаза на първенството. С тази графика се подпомага възприемането на цифрите – придобива се по-добра визуална представа за разликата между двете страни. Например веднага се вижда, че Франция е играла доста повече на полуфинали от Англия. Дори не е нужно да асимилираме конкретните стойности (5 срещу 2)

Такава графика не съществува в стандартния пакет графики на Ексел, но може много лесно да бъде направена. Ето как:

За примера ще използвам една проста таблица, показваща коя страна колко пъти е била световен шампион по футбол (до 2014 година).

Отивам в произволна клетка извън таблицата (например D1) и от Insert > Symbol извикваме менюто за вмъкване на символи. От тук ще си вземем кръгчето. За да не го търсите ви казвам, че трябва да изберете във Font Windings2 и да скролнете малко надолу докато ви се появи.

Разбира се, може да бъде и всякакъв друг символ, който е подходящ за целите ви. След като го харесаме, за да го вмъкнем в клетка D1, трябва да кликнем върху него и да натиснем Insert. Обърнете внимание как след тези действия символът се появява в клетка D1, а в самото меню се оцветява в синьо.

Затваряме менюто Symbol с Close и отиваме в клетка D3, където въвеждаме формулата:

=REPT($D$1;C3)

И … нищо не се получава.

А не се получава, защото шрифтът в тази клетка е Arial. А символът, който вмъкнахме беше с шрифт Windings2. Когато променим шрифта изведнъж в клетка D3 се появяват две кръгчета, които отговарят на броя титли на Аржентина.

Следващата стъпка е да изберем за шрифта някой по-интересен цвят от черно, примерно златисто като цвета на купата и да копираме формулата до края.  А за да не се вижда кръгчето в клетка D1 – избираме бял шрифт за него (или скриваме реда).

Като стана дума за цветове и шрифтове – вижте как можете да изкопирате някой цвят от картинка.

 

Как работи?

REPT е функция, която повтаря определен текст определен брой пъти. В случая ние казваме да повтори кръгчето толкова пъти, колкото е броят на титлите на съответната страна. Фасулска работа.

 

Публикувано в Графики с етикети , , , . Постоянна връзка.