Темплейти и готови файлове в Excel

Малко хора знаят, че в Excel (както и в Word, PowerPoint) имат достъп до безплатни готови файлове и темплейти, които могат да им спестят много часове труд. Или пък от които да научат нещо полезно за програмата. Нека да видим за какво става въпрос.

Списък с готови файлове в Excel за използване

Когато в Excel отидем на File > New (или за по-кратко използваме клавишната комбинация CTRL + O), се отваря долното меню

готови файлове в Excel

Нека да разгледаме по-подробно какво имаме тук. Отляво е зелена лента, от която можем да създадем нов файл или да отворим някой съществуващ.

Вдясно са 10-на наскоро отворяни файлове – Book3, Book2, Actuals2018 и т.н.

Над тях има няколко готови файла (templates), но ако натиснем More Templates се появяват още

готови файлове в Excel

Оградените в червено са обучителни файлове предназначени да въведат незапознатиите с Ексел в някои негови функционалности – падащи менюта, формули, пивот таблици.

Ако кликнем два пъти на файла за пивот таблиците се отваря това меню

готови файлове в Excel

Тук кликаме на Create

И се отваря файл с 20 шийта, където стъпка по стъпка е обяснено какво са пивот таблиците, за какво служат, как се създават, как се работи с тях.

 

Подобен файл има и за Power Query, но може би не е наличен за версиите преди 2019. Затова го свалих и преведох на български. Може да свалите и разгледате този обучителен файл за Power Query тук.

Препоръчвам ви да разгледате и другите обучителни файлове, до които имате достъп във вашата версия на Ексел. Полезни са.

Изненадите обаче не спират до тук

В полето New можем да потърсим файл по някаква тема, която ни интересува. Например ако искаме да си направим личен бюджет, за да управляваме по-добре разходите и приходите си можем да потърсим personal budget

готови файлове в Excel

И се появяват няколко предложения от готови файлове в Excel.

готови файлове в Excel

Отваряме по познатия начин някое от тях

И вече си имаме готов създаден личен бюджет. Не е нужно да инвестираме време и усилия да си го изготвим

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.