Power Query – кратко ръководство от Microsoft

От скоро потребителите на Офис 365 имат достъп до един много прегледен и полезен файл, който демонстрира какво е Power Query, за какво се използва и как работи. Той съдържа и линк към серия от кратки клипове, които показват как да стартирате Power Query и кои са най-основните действия по обработка на данни с него.

Ако имате Ексел 365, всичко, което трябва да направите, за да намерите това ръководство е да отидете на File > New

Ако не го виждате, напишете в полето за търсене Power Query и ще се появи. След това просто щракнете два пъти върху него и ще се отвори като файл в Ексел.

Всичко хубаво, обаче Микрософт откровено се излагат. Не стига, че чакаха 10 години за да сътворят този полезен файл, ами и го дават само на хора с Офис 365.

Не може така!

Power Query е най-доброто нещо, което е добавено към Ексел от както е създадена програмата. Казвам го, защото го използвам ежедневно за решаване на най-различни задачи. С него обработвам информация в напълно разбъркан вид – например фактура от мобилен оператор или банково извлечение. Автоматизирам повторяеми процеси по създаване на отчети. Обединявам данни от много таблици наведнъж.

Аз съм абсолютно убеден, че умението да работи с Power Query повишава неимоверно ефективността на всеки потребител на Ексел. Ако вече сте запознати с Power Query и го използвате – поздравления за доброто решение. Но ако не сте чували за него или се чудите дали има смисъл да го разучавате, то този файл е точно за вас. Затова реших да го споделя с читателите на блога.

Ако нямате Офис 365, но искате да разгледате файла – цъкнете тук .

Реших също така да го преведа на български в случай, че английският не ви е сила. За българската версия – натиснете тук.

А ето и линк към страницата с видеоклиповете. Тях няма как да преведа на български, но за повечето от темите съм писал статии в рубриката 5 минути Power Query.

Публикувано в 5 минути Power Query. Постоянна връзка.