Excel: Copy / Paste на стойности от клетки в … коментар към клетка с Office Clipboard

Днес получих интересен въпрос – как може стойностите от няколко клетки в Excel да се копират и пейстнат в … коментар към клетка. Откровено казано не разбрах каква е необходимостта от това действие, но попрочетох тук там и се оказа, че има елементарно решение, което ще споделя съвсем набързо

Казусът:

Имаме няколко клетки с някакви данни ето така:

Office clipboard

Целта е да ги копираме и пейстнем в коментар към клетка всичките наведнъж. Ясно е, че това може да се направи клетка по клетка, но така би било твърде времеотнемащо.

Решението:

Маркираме клетките и ги копираме (най-бързо с CTRL+C)

След това отиваме в клетката, където искаме да направим коментар, в който да поставим тези стойности. С SHIFT+F2 създаваме коментара:

Така както сме отиваме в лентата с бутони на Home, секция Clipboard и натискаме малката стрелкичка в долния десен ъгъл

Office clipboard

Ха, изненада – появява се лента в ляво и там виждаме съдържанието на нашите клетки.

Office clipboard

Сега всичко, което трябва да направим е да кликнем два пъти върху тях и те се пействат в коментара

За съжаление се загубва форматът на клетките

***

Office clipboard е много полезна глезотия в Ексел (всъщност във всички програми от Офис пакета). Той съхранява определен брой последно копирани стойности. По всяко едно време можем да го извикаме с малката стрелкичка и да пейстнем определена стойност, където ни е удобно. Може от Excel в Word, може в коментари към клетка, в текст бокс, в мейл. Удобно е много. Повече за Office clipboard и как да го използвате може да прочетете тук. А тук има още трикове за по-продуктивна работа с Ексел.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.