Най-интересното за Ексел, на което попаднах през Септември 2021

Така се получи, че през месец Септември нямах особено много време за допълнителни материали за Ексел. Все пак има няколко интересни, които искам да препоръчам на читателите на блога.

1. Книга 

„Avoid Excel Horror Stories: How to excel at creating reliable, user-friendly spreadsheets” от Gary Knott

Много интересна книжка, която изчетох на един дъх. Пълна е със супер практични и много полезни съвети как да се създават файлове в Ексел. В смисъл не просто файлове, а такива, които са удобни за ползване, лесни за промени и рискът от грешки е сведен до минимум. Препоръчвам на всеки, който изготвя отчети, бюджети, финансови модели в Ексел.

2. Статии

Започвам с една страхотна статия на Rick de Groot, в която той показва как с помощта на Power Query може да се улесни работата на всеки счетоводен отдел. Често срещана ситуация е да се създават Ексел файлове, които да се зареждат в счетоводна програма, за да се извършат много счетоводни операции едновременно. В случая Рик демонстрира как да се подготви файл, така че бонусите на много служители (които се изчисляват в отделен файл в Ексел) да се осчетоводят по съответните сметки.

Линк: How to create a Journal Entry with Power Query – BI Gorilla

***

Ако обмисляте да вземете някой сертификат за Ексел от Майкрософт, то тази статия ще ви бъде много полезна: Excel MO-201 Exam Prep Tips from Certified Experts | Maven Analytics. Около дузина Ексел специалисти от цял свят споделят техния опит с изпита MO-201 и дават насоки за успешното му взимане.

***

SUMIF е много широко използвана функция при обобщаването на данни в отчети и анализи. Тя обаче има един сериозен недостатък – може да забавя работата с файла при по-голям обем от данни (над 20-30 хиляди реда). Същото важи и за COINTIF и другите функции от този род. Една добра алтернатива на SUMIF в такъв случай могат да бъдат т.нар. Database функции – DSUM, DCOUNT, DAVERAGE, DMIN, DMAX и т.н. Какви са тези функции, как се работи с тях, какви ограничения имат – може да прочетете в статията на Mynda Treacy от My Online Training Hub: Easy Excel Database Functions

***

Flash Fill е една от удобните новости в Ексел през последните години. С нея Ексел разбира логиката на сложни текстообработки от няколко примера, които прави потребителят и я прилага на много редове. Това може да бъде много времеспестяващо при извличане на първото име от списък с имена или пощенски код от адрес и т.н.

Кратко представяне на Flash Fill тук: Excel Flash Fill For MAJOR Time Saving (7 Examples)

За мен беше интересно да прочета как създателят на Flash Fill описва неговата история. Как му е хрумнала идеята, как е създал прототипа, какви трудности е преминал с екипа си.  Линк към статията: The Story of the Flash Fill Feature in Excel

3. Видео

В бюлетина за Август представих статия с хитри съвети за Find & Replace. Сега предлагам на вашето внимание интересно видео за друго популярно действие в Ексел – сортирането: How to sort data in an Excel Table following any sorting criteria

***

Колкото и да нямам време, винаги намирам 10-15 минути на седмица да изгледам някой от клипове на Mike Gervin в ютуб. Винаги си струва. Ако не ми вярвате – вижте това видео, в което показва как вместо VLOOKUP да използваме AGREGATE и ROW, за да извлечем списък от стойности, вместо само първата.

Return Multiple Items from One Lookup Value & Show Total for Invoice Items

***

Последното видео не е за Ексел, а за PowerPoint. Но казаното в него важи до голяма степен и за Ексел. Борис Христов от 356labs обяснява кои са трите най-големи грешки на мениджърите при изготвяне на презентация.

Presentation Mistakes Executives & Managers Make

И накрая – един анонс за виртуална Ексел конференция. Excel Virtually Global ще се състои на 12 и 13 Октомври. В двата дни експерти от цял свят ще правят едночасови лекции на различни теми – VBA, Power Query, DAX, пивот таблици, Office Scripts и много други. Пълната програма е тук: Program – Excel Virtually Global

Обръщам внимание на българското участие: на 13 Октомври от 6 часа гринуичко време (8 наше). Боряна Петрова ще покаже как се анализират данни с time intelligence  функциите в DAX.

Опс, за малко да пропусна, че е изцяло онлайн и напълно безплатно

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.