Най-интересните статии и клипове за Excel, на които попаднах през Август 2021

Ето списък с някои от най-интересните статии и видеа, на които попаднах през месец Август. Надявам се да са отполза на някой от читателите на блога.

1. Find and Replace ANYTHING in Excel

Find & Replace е един от най-полезните инструменти в Excel, когато обработвате неподредени и/или разбъркани данни. Аз редовно го използвам и не е случайно, че една от първите статии в блога описва именно няколко трика с Find & Replace. Но един от блогърите, които следя – Crispo Mwangi показва някои действително изумителни неща, например как може да заместите само цифрите или само буквите в даден текст.

Линк към статията

2. Power Query Tricks с Chandeep Chhabra

Едно изключително интересно видео от срещата на румънската Power BI and Modern Excel група. В него Chandeep Chhabra показва как да се използват List функциите в Power Query, за да направим по-гъвкави и ефективни заявки за трансформация на данни.

Линк към видеото

3. Combine Tables with Header Values in Different Rows

Още едно видео за Power Query. Това обаче е по-кратко – за 10-на минути Doug Hong демонстрира как може да се реши един проблем, който се среща учудващо често. Имаме еднотипни данни, примерно месечни продажби за различни магазини. Данните са в Ексел – по един шийт за всеки магазин. Колоните са с еднакви имена, обаче – започват на различен ред. Как да ги обединим в една таблица – вижте във видеото

4. Пет различни падащи менюта в една клетка!

Nabil Mourad съчетава по хитър начин новите функции в Ексел – LET, SEQUENCE, XLOOKUP с някои стари номера, за да постигне нещо изумително – пет динамични падащи менюта в една клетка. Направо се чувствам като пионерче с моите статии за падащите списъци тук и тук

Линк към видеото

5. Why does everybody need to learn Excel?

Защо всеки трябва да се научи да работи в Ексел? Краткият отговор – защото с Ексел може да се направи всичко (хубу де, почти всичко), свързано с обработка, анализ и визуализация на данни. Съответно – търсенето на специалисти, умеещи да работят добре с Ексел расте. Повече подробности – в статията тук.

И като казах, че има търсене на хора с Ексел вижте и тази статия. Банките на Уол Стрийт се в чудо са се видели как да наемат млади, надъхани Ексел нинджи. Предлагат по 100-120 хил. долара на година и пак не могат да наемат достатъчно хора. Защо? Защото частните инвестиционни къщи и финтех компаниите им ги отмъкват. Да, вярно, търсят хора за черната работа при анализа на данни, ама търсят хора с Ексел. Не с Питон или R. И да, на Уол Стрийт, ама това е показателно. Щом богатите финансови институции в САЩ, които могат да влагат милиарди в софтуер, търсят хора с Ексел, направете си сметката какво е положението в България.

И накрая, през Август излезе новината за една дългоочаквана книга. За нея ще пиша следващия месец, но не мога да не спомена, че на пазара вече е второто, преработено и допълнено издание на библията за Power Query на Кен Пълс и Мигел Ескобар. Книгата вече си има и ново заглавие: Master Your Data with Excel and Power BI. За повече подробности – тук

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.