Автоматично сортиране в Ексел

На световното първенство много интересно се получи класирането в група В. Испания и Португалия завършиха с равен брой точки и еднаква голова разлика. Испания зае първото място, защото по регламента на ФИФА следващият критерий е брой отбелязани голове.

В таблицата по-долу са изобразени резултатите на четирите страни в групата, които са подредени по възходящ ред на името.

С тази статия ще ви покажа как е пресъздаден алгоритъмът на класирането в моя файл за прогнози и резултати на мачовете от световното първенство.

По-важното е, че ще видите и как в Ексел може да се случва автоматично сортиране без макроси. Само с формули. Автоматичното сортиране в Ексел може да ви бъде от голяма полза ако изготвяте отчети, в които показвате най-добрите търговци/най-добре продаваните продукти/най-често срещаните дефекти и т.н.

1. Изчисляване на „уникални точки”

В отделна колона „преизчисляваме” точките на всеки един от отборите, за да получим условно казано „Уникални точки”. На картинката се вижда формулата за Иран:

Тя събира клетка К4 (точките). Към тях добавя клетка J4 (головата разлика), но умножена с някакво малко число – в случая 0.001. И накрая се добавя и клетка H4 (отбелязаните голове), но умножена с едно още по-малко число – 0.0001.

Копираме формулата надолу и Испания получава малко повече уникални точки от Португалия – 5.0016 срещу 5.0015.

2. Определяне на позицията в класирането

След като са изчислени уникалните точки, чрез функцията RANK се определя позицията в класирането на на всяка страна. Това става в допълнителна колона:

Отново е показана формулата за Иран. RANK чисто и просто определя на кое място са уникалните точки на тази страна, ако се сортират в низходящ ред. Точно което ни трябва. Вижда се, че Испания е с номер 1, а Португалия – 2.

3. Автоматично подреждане

Започваме с една празна таблица, в която са подредени позициите от 1 до 4 във възходящ ред

След това най-логичното е да използваме номера на позицията като ключ, за да извикаме с VLOOKUP стойностите от горната таблица. Но има един проблем – ранкът е вдясно от данните, а VLOOKUP изисква той да е отляво. Има няколко начина да се справим с тази трудност, които са описани в тази статия.

В случая съм избрал комбинацията от INDEX и MATCH.

И понеже трябва да се работи ефективно, вижте как творчески са използвани доларите във формулата. Така мога да копирам формулата в цялата таблица за секунда, вместо да я пиша ред по ред или колона по колона.

Публикувано в Хитрини с етикети , , . Постоянна връзка.