Специални цветове (Custom colors )

Когато подготвях своя файл за световното през 2018, един приятел сподели, че ще бъде много добре, ако използвам официалните цветове на турнира. Много специфични синьо, червено и златисто жълто, като на купата.

Възможно ли е да се използват такива цветове за шрифтове и фон в Ексел? Напълно е възможно с малко помощ от Paint.

Ето как става:

Първо трябва ни някакъв образец на цветовете. Най-лесно е да вземем картинка с купата от Wikipedia

Пействаме картинката в Paint и избираме инструмента Color picker (прилича на пипета).

Доближаваме „пипетата” до някой цвят който ни харесва, както е показано на картинката, и натискаме левия бутон на мишката.

Автоматично цветът се появява в Color1.

Когато натиснем Edit Colors, появява се меню, в което можем да видим RGB кода на този цвят. В случая 0/146/214. Преписваме си тези числа на листче и отиваме в Ексел.

Там маркираме областта, която искаме да оцветим в този цвят и в менюто Format Cells (аз го извиквам с CTRL+1) отиваме на Fill -> More Colors.

 

Натискаме Custom и срещу Red, Green, Blue въвеждаме горните цифри. Обърнете внимание как в долния десен ъгъл се появява нашия син цвят.

Когато дадем ОК, нашата област е оцветена в това хубаво руско синьо.

Методът е приложим и за цвета на шрифта, цветовете на различни форми и фигури. И работи също така в PowerPoint и Word.

Разбира се, това е един аматьорски начин. Ако разгледате внимателно файла за световното, ще видите, че синьото е с R/G/B 0/145/212. Просто съм цъкнал на област с маалко по-различен цвят. Така, че ако искате да сте перфектни, ще трябва да ползвате други програми като фотошоп например. Но смятам, ще се съгласите, че резултатите с Paint са достатъчно задоволителни.

Публикувано в Графики, Хитрини с етикети , . Постоянна връзка.