Скриване на текст чрез условно форматиране

Conditional Formatting (Условно Форматиране) е един инструмент на Ексел, който позволява форматирането в определени клетки да се променя в зависимост от изпълнението на определено условие.

Повечето хора го използват, за да оцветят в червено клетките, съдържащи дати след определен срок или количествата под определен минимум, фирмите с печалба над средната и т.н. Но Conditional Formatting може да се използва и за да направи вашите файлове по-интерактивни.

Например във файла за Световното Първенство по футбол в Русия има една страница със статистически данни за страните на първенството. Когато отидем за първи път на тази страница – там няма почти нищо.

Но ако изберем страна от падащото меню, изведнъж се появява информацията за нея. Това се прави по-лесно, отколкото си мислите.

Най-напред форматираме съответните клетки така, както искаме да изглеждат. След това ги маркираме и отиваме на Home > Conditional Formatting > New Rule

Избираме Use Formula to determine which cells to format и в полето Format values where this formula is true записваме следната формула: =ISBLANK($B$8)=TRUE

Натискаме Format (ограденият със синьо бутон долу вдясно) и отиваме на Font, където избираме бял цвят за цвета на шрифта.

А във Fill избираме бял цвят за фон.

Даваме ОК колкото е необходимо и сме готови.

Как работи?

Функцията ISBLANK връща стойност TRUE, ако клетката, в която избираме страна (В8) е празна и FALSE, ако не е.

И така, когато нямаме нищо в клетката, резултатът от формулата е TRUE и се задейства условното форматиране, което оцветява с бяло шрифта на думите и слага бял фон. И понеже бяло на бяло не си личи, то на нас ни изглежда, че текстът се скрива. Всъщност той си е там през цялото време.

Този номер е използван на още няколко места във файла. Можете ли да откриете къде?

Публикувано в Хитрини с етикети , , , . Постоянна връзка.