Как да направим лента за навигация в Ексел

Лента с бутони за навигация може значително да подобри функционалността на вашите Ексел файлове. С нея давате възможност на потребителите на файла бързо и лесно да преминават между шийтовете. В следващите редове ще ви покажа как направих такава лента в моя файл за Световното първенство по футбол в Русия. Целта ми беше максимално да се доближа до дизайна на официалния сайт на първенството. Процедурата е следната

1. Изграждане на лентата

Отварям сайта и натискам бутона Print Screen (Prt Scn). Тази команда копира в паметта това, което се вижда на екрана. Отиваме в Paint и пействаме (CTR+V). Ето как изглежда:

Сега отрязвам с помощта на инструмента Select максимално дълго и широко парче от лентата, в което няма надписи.

Натискам CTRL+C, за да копирам и CTRL+V, за да пейстна и лентата се появява в горния ляв ъгъл. Натискам левия бутон на мишката и с влачене го напасвам върху надписите. Добре е шарките горе-долу да съвпадат, колкото да не си личи от самолет. В резултат получавам достатъчно широка област, която ще изрежа и използвам в Ексел като заглавна лента.

Просто я копирам и пействам в Ексел:

Сега едно по едно започвам да добавям елементите. Бих могъл да отрежа направо лентата, така както е изобразена в сайта, но все пак има търговски права, които не искам да нарушавам прекалено грубо.

Взимам си картинката на купата от Wikipedia и я пействам в Ексел.

Тя е много по-голяма, затова я смалявам и с влачене я поставям в левия край на заглавната лента.

Белият фон седи като кръпка върху лентата. За да го премахна, кликам с левия бутон на мишката върху картинката на купата и отивам на Picture Tools > Recolor > Set transparent color.

Показалецът на мишката придобива странна форма. Отивам на картинката на купата и кликам с левия бутон. И готово – белият фон изчезна.

Следващата стъпка е да поставя надписа 2018 FIFA WORLD CUP RUSSIA. За целта вмъквам един текст бокс (от Insert > Text > Text Box).

И записвам надписа в него. Избирам шрифт и размер, които наподобяват оригиналния. Харесах си Goudy Old Style, размер 30. Но отново надписът е на бял фон. За това кликам с десния бутон на мишката върху текстовото поле и избирам Format Shape > Fill >No Fill, а в Line Color – No Line.

Резултатът е това:

Сега маркирам текста и изберам бял цвят на шрифта. По подобен начин поставям и надписа 14 JUNE – 15 JULY, за да получа това:

2. Добавяне на бутони (табове) за навигация

Това става аналогично на надписите, но с две разлики:

  1. Използвам не Text Box, а някаква формичка от Insert > Shapes

Може да бъде всякаква фопрма, но аз най-много харесвам ограденото в зелено на долната картинка.

  1. Отново махам фона (Fill) на формата, но оставям тънка бяла линия

Лентата вече има три бутона, но те не изглеждат добре подредени. На различна височина са и разстоянието между тях е различно.

Височината се оправя лесно – използвам долния ръб на лентата като ориентир. Той е права линия и е лесно да се наредят трите бутона на нея. Най-лесно става като ги маркирам един по един и ги нагласям със стрелките.

Сега кликам върху един от тях, натискам клавиша CTRL и докато го задържам натиснат кликам върху останалите. Така маркирам и трите бутона. След това отивам на Drawing Tools > Format > Align > Distribute Horizontally.

Вече има вида, който искам. Остават още само две неща, за да я завърша.

Най-напред селектирам която и да е от формите. Просто си харесвам някоя и кликам с левия бутон на мишката. След това натискам CTRL+A. Така маркирам всички форми на шийта. Хитро, а?

И след като сме го направили – Picture Tools > Format > Group. Така групираме всички тези обекти в един, за да можем по-лесно да боравим с лентата.

2. Добавяне на хиперлинкове

Последното нещо е да добавя хиперлинкове към бутоните за навигация, за да стане лентата пълноценен инструмент за преминаване между шийтовете. Кликам с десен бутон примерно върху „НАЧАЛО” и избирам Hyperlink.

Появява се меню, в което избирам Place in this document. В случая начален шийт е Sheet1, затова избирам него. В полето Type the cell reference (оградено в зелено) се записва клетката, в която искаме да ни „заведе” хиперлинкът. В случая е удачно да бъде А1.

Повтарям тези стъпки за всеки бутон, като избирам съответния шийт и с това нашата лента за навигация е завършена.

Няколко думи за финал. Показаните техники не са сложни за изпълнение, но ако ги овладеете и прилагате, значително ще подобрите дизайна и функционалността на вашите Ексел файлове. Те могат да се използват успешно и при изготвяне на графики, както и в презентации в PowerPoint.

Публикувано в Графики, Хитрини с етикети . Постоянна връзка.