Фундаментът на основата

„Пакетното придвижване е фундаментът на основата в съвременния футбол”. Това беше казал преди заминаването за Световното Първенство в Мексико през 1986г. треньорът Иван Вуцов. Много сме се смели на този оксиморон, но едва сега осъзнавам колко мъдрост има в него.

Основата на всяка победа във футбола е добрата тактика и усърдната работа. Но в основата на всяка тактика стои някакъв фундаментален принцип. За Вуцов това е „пакетното придвижване” или начин на игра, при който защита, полузащита и нападение се придвижват в линия, когато отборът атакува или се отбранява. За Йохан Кройф принципът е „Топката е една, следователно трябва да я притежаваме”. Така се ражда тики-таката. За Бразилия на Теле СантанаЖого Бонито (Красива игра). Великият треньор на Германия Сеп Хербергер формулира фундаменталният принцип на маншафта така: „Топката е кръгла, мачът трае 90 минути, а останалото е теория.” И  затова Германия и до днес играе и не се предава до последния съдийски сигнал без значение какъв е резултатът.

При работата в Ексел също има един фундаментален принцип, който, уви, често се пренебрегва дори и потребители, претендиращи да са напреднали. Преди да ви разкрия кой е този принцип нека погледнем една опростена схема на работата в Ексел:

Най-често, когато работим в Ексел, имаме някакви данни, които обработваме с различни инструменти, за да изготвим някакъв отчет, анализ или просто изчисление. А фундаменталният принцип за работа в Ексел е да използваме различни шийтове за данните, изчисленията и отчетите.

Ето например как изглежда моят файл за Световното Първенство по футбол:

Най-отдясно в жълто са оцветени шийтовете, които съдържат изходните данни. Там е цялата информация за мачовете, отборите, историята на страните на световни финали, техните актуални ФИФА рейтинги.

Оранжевите шийтове до тях са тези, в които се случват изчисленията. Там се определя класирането по групите, както и на участниците в играта.

Шийтовете в сиво е така да се каже пакетът с отчети (и аз почнах като Вуцов за пакети да ви говоря). Там са таблиците с класирането на отборите и това на участниците в играта, схемата за елиминациите.

Защо е важно да се разделят данни, изчисления и отчети? Много може да се каже по този въпрос, но да не ви отегачавам:

  1. Ограничаваме грешките и „повредите” във файла. Ако променяме нещо по дизайна на отчета – вмъкваме, изтриваме колони и редове например, това не може да повреди изчисленията или данните защото те физически са на друго място. По същия начин, ако решим да изтрием излишни редове от данните, няма как да изтрием и редове с формули.
  2. По-ефективно и лесно обновяване на данните. За следващото световно първенство аз просто трябва да пейстна новите изходни данни и нищо друго. Формулите ще си свършат своята работа и отчетът ще е готов за секунди.
  3. По-добър контрол върху това, което показваме на крайния потребител. Ако не искаме той да вижда изходните данни, можем да ги скрием или дори да премахнем (чрез Move sheet)
  4. Файлът ни така е по-подреден, което улеснява работата с него и откриване на евентуални грешки
  5. По-голяма гъвкавост при оформяне дизайна на отчета. Когато той е отделен от данните и изчисленията няма да ни се налага да се съобразяваме с ширината на техните колони например

Така че стремете се да разделяте своите дани, изчисления и отчети (визуализации) на различни шийтове.

Понякога това може да не е удобно, както в случая с шийта за прогнозите. Там най-отгоре са редовете, в които участниците в играта дават своите прогнози. А под тях, на същия шийт са формулите, които изчисляват точките.

Направил съм го нарочно, за да проследявам по-лесно евентуални грешки в точките. Но забележете, че дори и на един шийт данните са разделени от калкулациите в две отделни области.

Да обобщя: Разделното използване (на данни, изчисления и визуализация) е фундаментът на основата при работа с Ексел.

Предлагам ви да прочетете една хубава статия от блога на aula.bg, за да се убедите, че този принцип действа отлично когато човек работи самостоятелно, но е направо незаменим, когато се работи в екип от няколко човека.

Заб.: Настоящата статия е част от поредица, в която обяснявам трикове и техники, използвани при направата на файл за прогнози и резултати на СП по футбол в Русия. Пълният списък можете да намерите тук

Публикувано в Хитрини с етикети , , . Постоянна връзка.