Ревю на книгата „Анализ на данни с Excel“

Наскоро попаднах на интересна книга за Excel на български език – „Анализ на данни с Excel“ с автор Ренат Саймък. Закупих я без дори да се замислям и в настоящата статия ще споделя впечатленията си от нея. Ще оставя читателят сам да прецени дали да плати цената от 30 лева.

За кого е предназначена книгата (според издателя)

За напреднали потребители, които вече знаят как се използва Excel и искат да научат как да използват целия му потенциал за анализ на данни.

Първи впечатления

Те бяха формирани още от прегледа на съдържанието на книгата, което е удобно предоставено на сайта на издателя: https://asenevtsi.com/product/excel/

От него се вижда, че книгата има 30 глави, повечето между 10 и 20 страници. Всяка глава завършва с упражнение, което по принцип е добре.

В смислово отношение главите на книгата могат да бъдат групирани в три категории:

Формули: повече от 1/3 от главите представят най-популарните и често използвани функции в Excel

Функционалности на Excel: тези глави представят различни функционалности на Excel като условно форматиране, пивот таблици, Goal Seek и Solver и много други

Финансово-икономически: в тези глави се разглеждат различни финансови и икономически концепции и модели. И Excel е помощното средство, с което се извършват изчисленията.

Именно последният тип ми даваше обещания да науча нещо интересно и практически приложимо от тази книга. От другите не очаквах положителни изненади.

След като прочетох книгата мога да откроя следните

Положителни неща

На български е: това е практически единствената книга за Excel на български език, посветена на анализа на данни. Аз приветствам всяко такова начинание, защото то прави знанието достъпно до широката аудитория.

Фокусиран подход: Книгата е структурирана в кратки и конкретни глави, всяка от които се фокусира върху отделни инструменти на Excel. Така се чете по-лесно и впоследствие е по-лесно да намериш нещо за референция.

Практически примери: Включването на практически примери за всяка функция в Excel е отличен начин да се илюстрира приложението им в реални сценарии.

Лесна за четене: Голяма част от материала е представена по ясен и разбираем начин, което е добре за читателите. Няма излишно разводняване, личи стремеж у автора да се придържа към практически приложимата информация

Допълнителни материали: Всяка глава съдържа .xls файлове с използвани примери, което обогатява учебния процес и помага за по-доброто усвояване на материала.

Упражнения за практика: Наличието на упражнения в края на всяка глава е отлична възможност за затвърждаване на наученото.

Не толкова положителните неща

Проблеми с превода: Въпреки че е книга за Excel на български език, преводът на места е неточен. Използват се странни думи вместо утвърдените в практиката. Например „филтрация“ вместо „филтриране“, „точка на рентабилност“ вместо „критична точка“ и др. Често се стига дори до комични ситуации като например заместването на FALSE в последния аргумент във функцията VLOOKUP с „ЛЪЖА“. А Name manager е преведено като „Диспечер на имена“. Направо все едно е правено с гугъл или ChatGPT, но след това не е минато за проверка. Всичко това може да създаде объркване и да намали полезността на книгата.

Разминаване между текст и примери: Разминаването между българския текст и английските скрийншоти и файлове е друг недостатък, който затруднява разбирането. Масово в текста на книгата се използват стойности на български, а в скрийншотовете и съответния Excel файл – те са на английски. Във файловете дори се срещат и стойности на … руски език.

Липса на единство в стила: у мен остана впечатлението, че книгата е писана от няколко различни човека. Начинът на построяване на мисълта, примерите, които се дават, обясненията – различни са в различните глави. По един начин функцията VLOOKUP е обяснена на 20 страница. По малко по-различен начин е обяснена на 57 страница. Всичко това създава впечатление за хаос, губи се нишката на моменти.

Технически неточности: книгата изобилства с грешки. Не толкова печатни, колкото смислови. Говори се едно в текста – на картинката друго. За функцията PROPER() се твърди, че ще превърне текста „тОва е ПРИмеР“ в „Това е пример“. Истината е, че тя ще върне „Това Е Пример“. А някои обяснения са напълно непонятни за мен. Например това за GETPIVOTDATA на стр. 278-279

Липса на отговори на упражненията: Хубаво е да има упражнения след всяка глава, но добре би било да бъдат представени и отговори, за да може читателят да види до колко добре се е справил.

Най-съществената критика

е, че книгата представя много базови знания, като нещо за много напреднали. Въпреки, че се твърди, че материалът в книгата е ориентиран към новата версия на Excel 2021, почти не се засягат възможностите на модерния Excel.

Например Power Query се споменава едва на стр. 300 и то съвсем минимално. Липсват динамичните формули, инструментът Analyze Data, Power Pivot. Дори пивот таблиците, които са класически инструмент за анализ на данни в Excel, са засегнати бегло в една глава. Възможно е проблемът да е в мен, т.к. очакванията ми от такава книга са други от идеите на автора. Но все пак факт е, че модерният Excel може да предложи много повече за анализа на данни, отколкото е описано в тази книга.

Друг проблем, който ще отбележа тук е хаотичността на материала. Изброяват се много функции и функционалности на Excel, читателят е залят с информация. Но всяко нещо е само за себе си. По-полезно би било, ако се проследи един пример от начало до край и се покажат на всеки етап кои от инструментите на Excel как да се използват.

Заключение

Тази книга за Excel на български език несъмнено представлява ценен ресурс за хората в България, които искат да усвоят или подобрят своите умения в Excel. Въпреки някои недостатъци, книгата е подходяща за хора с базови до средно напреднали познания, които искат да разширят своя обхват на знания и умения в тази програма. Но ако очаквате да видите как с Excel може да обработвате големи обеми от данни, да комбинирате няколко таблици от различни източници, да автоматизирате процеса по анализ на данни, да правите на базово ниво machine learning или да  използвате пивот таблици за задълбочен анализ – няма да е от тази книга.

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.