Navigation Pane в Excel

Чувствали ли сте се някога изгубени в голям файл в Excel? Файл, който има толкова много работни листове, че трудно намирате този, който ви трябва, забравяте в кой точно е някаква важна графика или пък често трябва да прескачате от един шийт в друг. Точно тук идва на помощ Navigation Pane или навигационният панел в Ексел версия за Офис365. Той е като екскурзовод във вашия файл. Показва ви всички различни елементи вътре в него и помага да стигнете до мястото, където трябва да отидете бързо и лесно.

Какво е Navigation Pane и къде се намира?

За да отворите навигационния панел, просто щракнете върху раздела „View“ и след това върху „Navigation“.

Navigation Pane

Това отваря вдясно на екрана въпросния панел, който изглежда така. С червено съм сложил кратко описание на всеки елемент в панела:

Navigation Pane

Как да работим с Navigation Pane

След като навигационният панел е отворен, ще видите списък на всички работни листове във вашия файл. При натискане на стрелкичката отляво на името на някой шийт се показват всички обекти, като таблици, диаграми, пивот таблици и изображения, които се намират в него. В случая това е направено за Sheet3 и отново с червено е дадено описание за всеки обект

Navigation Pane

И сега, когато имаме списък на всички обекти в работния лист вече е лесно. Ако искаме да отидем на някой от тези обекти (да го селектираме) – просто кликаме с мишката на неговото име.

Няколко неща правят впечатление:

  • за всеки вид обект има различна иконка пред името му
  • показват се всички областти с данни, дори и да са от една клетка. Тези, които са обикновени области се изписват като адрес (Sheet3!O27:P30). А тези, които са наименовани области (Named ranges) – с името, което е зададено за тази наименована област.
  • За графиката след името (Chart1) има две точки и след това заглавието, което е сложено на графиката (в случая – Sales). Същото се отнася и за слайсърите
  • Обектите могат да се избират един по един. Не може с натискане на CTRL или SHIFT да изберем няколко

Няколко съвета за ефективно използване на Navigation Pane:

  1. Използвайте лентата за търсене в горната част на навигационния панел, за да намерите конкретни обекти във вашата работна книга. Това е особено полезно за големи работни книги с много различни елементи.

Например търсите някоя пивот таблица, но не знаете в кой точно работен лист се намира. Тогава в лентата за търсене записвате „pivot” и се показва списък с всички пивот таблици. В случая – една в Sheet7 и две в Sheet3.

  1. С десен бутон върху името на някой шийт извиквате меню, от което можете да го преименувате (Rename), изтриете (Delete) или скриете (Hide).

  1. Ако пък някой шийт е скрит – може да го покажете

  1. Подобни действия може да извършвате и с обектите вътре в работните листове, но поведението е различно при различните обекти. Например визуалните обекти като графики, картинки, фигури – можем да ги преименуваме, скриваме и изтриваме. Пивот таблиците и обектите таблици можем само да ги преименуваме. А с обикновените области от данни не можем да направим нищо

Заключение

Надявам се, че тези съвети ще ви помогнат да извлечете максимума от навигационния панел в Excel. За съжаление това удобство е налично само за потребители с офис 365. Ако работите на десктоп версия имам нещо и за вас в тази статия. Между другото това е първата статия, написана в този блог. Освен това, може да си направите и индексен шийт, който дава съдържанието на файла.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.