Богат татко, беден татко – приложение в Excel

Наскоро прочетох (най-после) книгата „Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки. Както и очаквах това се оказа една типична американска боза, написана да бъде бест селър. Както в почти всеки американски бест селър от този тип авторът разтяга едни и същи локуми на около 350 страници. Върти, суче и от десет кладенеца вода носи, за да убеди читателя в няколко простички неща, които всеки разумен човек ще разбере от първия път. Има спомени от детството, лични примери, малко манипулации тук, малко изопачаване там. Както казах – типичина американска боза.

НО

Дебело държа да подчертая, че книгата си струва да се прочете с отворено съзнание. Убеден съм, че всеки ще намери много полезна информация в нея. Например глава 8. В нея Робърт Кийосаки дава своите 10 стъпки за забогатяване. Докато ги четях, аз осъзнах, че без да съм ги знаел съм ги следвал, за да натрупам своите знания по Excel. Или ако използвам неговата терминология – натрупал съм своя колонка от Excel активи благодарение на тези стъпки.

Ето какво представляват тези стъпки на Робърт Кийосаки и как съм ги прилагал аз в контекста на Excel

Стъпка 1: Открийте по-силна от реалността причина

Какво казва Кийосаки:

Ако искате да забогатеете трябва да определите причина за това, която да е много по-силна от реалността. Това може да бъде нещо, което не искате. Например „Не искам да завися от милостта на шефа за сигурността на доходите си.“ или „Не искам да работа 40 години, за да вземам мизерна държавна пенсия след това.“. А още по-добре е да бъде нещо, което искате. Например „Искам да работя до 45 години и след това да се оттегля и да пътувам.“ „Искам да мога да не работя с месеци, а да чета книги.“ „Искам да купя ФК „Ботев Пловдив“ и да го изведа до полуфинал в Шампионската лига“

Без значение е какво ще сложите в графите „Искам“ / „Не искам“. Важното е това да е дълбоко и искрено премислено и да отразява същността на вашия мироглед.

Как аз го приложих за Excel:

Ами още в самото начало на своята кариера аз си казах „Не искам работата ми да се състои в безкрайно попълване на едни цифри в едни файлове“, „Не искам да работя по 12-14 часа на ден“ и от другата страна: „Искам да прекарвам повече време със семейството си“, „Искам да използвам машината да върши скучната работа по обработка на данните“, „Искам да мога да анализирам големи обеми от данни“, „Искам да правя графики, които показват същността на данните“, .

Тези искам / не искам бяха много силен мотиватор за мен да усъвършенствам уменията си в Excel, защото това беше инструментът, който използвах в работата си

Стъпка 2: Правете избора си всеки ден

Какво казва Кийосаки:

Всеки ден трябва да правите съзнателни решения, които ви водят към забогатяване. Изграждайте си навици да спестявате и инвестирате, а не да харчите пари. Например, ако получите бонус от 1000 лева днес и заведете семейството си на уикенд в някой страхотен спа хотел, това е избор на беден човек. Но ако инвестирате по-голямата част или всичката сума в покупка на някой актив, който ще ви носи доход (примерно акции на компании) – това е избор на богат човек. Така казва Робърт Кийосаки, аз няма да ви убеждавам дали е прав или не.

Важно уточнение:

за Кийосаки беден човек не означава такъв, който спи под мостовете и проси по улиците. Беден е всеки, който не може да си позволи да не отиде на работа, който кара от заплата на заплата, колкото и голяма да е тя. Бедните според него хора живеят в капан, в който сами се напъхват – харчат всичките си пари, за да си купуват ненужни, луксозни стоки и откровени глезотии. При това често го правят като взимат заеми и на лизинг.

Как аз го приложих за Excel:

По същия начин – всеки ден правя своя избор. Искам ли да развивам своите умения в Ексел? Да научавам нови начини как да го използвам за по-ефективна работа? Инвестирал съм, и продължавам да инвестирам много средства и време в изграждането на този ценен актив – моето знание за възможностите на Excel.

Стъпка 3: Избирайте внимателно приятелите си

Какво казва Кийосаки:

Трябва да се обграждате от приятели и да се учите от тях. От богатите учете как се печелят и управляват пари, от бедните – какво да не правите, за да не загубите парите си.

Как аз го приложих за Excel:

Съзнателно търся хора, които работят активно с Excel. Едни са добри, даже много над моето ниво. От тях аз уча новости, трикове и тънкости. С тях обсъждаме казуси и си помагаме. Други – не умеят и дори не обичат да работят с Excel. От тях аз се уча в какви ситуации може да се използва Excel, както и какви грешки се допускат и се старая да ги избягвам. Общуването и с едните, и с другите е еднакво важно. Едните ме учат какво може да се направи с Excel, а другите ми помагат да разбера за какво може да се използва и как може да им спестява време.

Стъпка 4: Овладейте някоя формула и после научете нова

Какво казва Кийосаки:

Научете някоя формула (начин) да станете богат, приложете я. Ако работи – изцедете я максимално. Но непрекъснато търсете нови формули, нови начини за правене на пари. Смисълът е да използвате различни източници и методи за учене и да използвате нови и нови знания/методи/подходи за забогатяване. Да се адаптирате към непрекъснато променящите се условия.

Как аз го приложих за Excel:

Още в самото начало на своята кариера разбрах, че работата с клавиатурата е много по-бърза от кликането с мишката. Много бързо се научих на всевъзможни клавишни комбинации и това ми позволи да спестявам по час-два всеки ден. Моментално инвестирах това време в разучаване на формулите. точно тогава ми попадна „библията“ на John Walkenbach „Excel 2003 Formulas“. От нея научих как мога да спестявам още повече време с използването на различни функции и формули в Excel. След това преминах на пивот таблиците – с тях започнах да правя задълбочени и интересни анализи. После имаше период, в който се запознах с Access, SQL, бази данни. След това VBA, PowerQuery и така нататък и така натам. Поуката от тази стъпка е, че непрекъснато трябва да развиваме начините, по които работим.

Стъпка 5: Плащайте първо на себе си:

Какво казва Кийосаки:

Това е може би най-фундаменталният принцип във философията на Робърт Кийосаки. Без значение колко голям е доходът ви, вие трябва да определите една сума, която в момента, в който получите парите да заделите за спестяване и инвестиране. Придържайте се към това всеки месец, всеки път, когато получите някакъв доход. Той дори съветва да отлагате плащане на данъци и дългове, което вече леко ми е абсурдно. Но идеята е, че няма как да забогатеете, ако харчите всичките си пари.

Как аз го приложих за Excel:

Щом реших, че ще развивам уменията си в Excel, аз започнах всеки ден да отделям време. Половин-един час на ден, за да чета, да гледам видеа, да пробвам нови техники. Без значение какви срокове гоня, какви ангажименти имам в работата и вкъщи, аз намирам този половин-един час на ден, за да платя първо на себе си. Е, понякога пропускам, на следващия ден наваксвам. Има дни в които съм целодневно на обучение, след това си „почивам“. Но принципът е този – минимум 5-6 часа на седмица за самообучение в Excel. В крайна сметка, няма как да стана добър в Excel, ако харча всичкото си време за нещо друго, нали?

Стъпка 6: Плащайте добре на брокерите си

Какво казва Кийосаки:

За да станете богат, неминуемо ще използвате услуги на консултанти – счетоводители, адвокати, брокери на имоти, кредитни консултанти и т.н. Робърт Кийосаки съветва да им плащате добре, за да са мотивирани да ви дават качествени съвети и услуги. Съответно изисквайте от тях високо качество.

Как аз го приложих за Excel:

Първо, аз съм напълно съгласен с този съвет на Робърт Кийосаки и го следвам в личния си живот. Когато става дума за нещо несвойствено, нещо, което не знам – винаги търся квалифициран специалист, който да ми реши проблема. Търся такива, които вършат качествена работа, а не такива, които предлагат ниски цени. Статистиката сочи, че първите дългосрочно спестяват много повече време, нерви и пари от вторите. В контекста на Excel най-добрият пример са обученията. Убедил съм се, че високата цена за обучение на признат експерт в някоя област е всъщност инвестиция с много голяма възвръщаемост.

Специално внимание за всички мениджъри:

гледайте на хората от вашия екип именно като квалифицирани консултанти, които знаят по-добре от вас как да свършат някоя работа, поемат я и така ви освобождават време за истинската ви работа. Грижете се за тях, осигурете им добро заплащане, отношение и условия за работа. Това ще ви се отплати в дългосрочен план.

Стъпка 7: Давайте като индианците

Какво казва Кийосаки:

Той дава интересен пример – в началото, когато белите колонизирали Америка, имало мир и сговор между тях и индианците. Живеели по съседски. Един индианец видял, че неговият бледолик съсед е болен и му дал одеяло. Когато белият оздравял, индианецът си поискал одеялото обратно. Това, разбира се, създало междукултурни проблеми, защото белият очаквал одеялото да остане за него. Но в случая е по-важна философията на индианеца. Той се погрижил за своя съсед, когато бил болен. Това е един вид инвестиция, защото винаги е по-добре съседът ти да е здрав. Но когато съседът оздравял, т.е. инвестицията се реалзирала, индианецът отишъл да си я прибере. Точно това е съветът на Кийосаки – постъпвайте като индианците и не дръжте парите си в инвестиции, които вече не носят доход, от които няма повече смисъл.

Как аз го приложих за Excel:

Тук ще дам два примера, които са типични и знам, че ще са ви полезни. Първият е свързан с естественото развитие на всеки професионалист. В началото аз работех на по-експертни позиции. Работата ми беше основно обработване на данни, създаване на отчети и бюджети. Тогава беше много важно да инвестирам предимно в Excel уменията си. Постепенно, с натрупването на опит, започнах да заемам различни мениджърски позиции. Така фокусът се измести и аз трябваше да се отдръпна от работата в Ексел и да започна да върша чисто мениджърска работа – планиране, организация, мотивация и т.н. Времето, инвестирано в развитието на технически умения в Excel се изплати и аз трябваше да излезна от тази инвестиция. Но намерих нова – сега прекарвам повече време в обмисляне как да използваме Excel, за да работим по-ефективно или да анализираме по-добре данните. Уча се как да насочвам колегите от екипа, как да им предавам своите знания и идеи.

Вторият пример е дори още по-типичен. Инвестирали сте време в създаването на чудесен отчет в Excel. С много малко ръчна намеса файлът  събира информация от няколко източника, обработва я и създава няколко дашборда, които се гледат от мениджмънта на фирмата, за която работите. В един момент обаче бизнесът толкова се е разраснал, че Excel започва да издъхва. Мениджърите имат нужда от ежедневна детайлна информация в различни разрези. Е, това е моментът, в който трябва да излезете от инвестицията в Excel файла и да инвестирате в по-добра система (ERP, BI). Разбира се, наученото за Excel не се губи и ще имате още много възможности да го приложите в друг контекст, за да дадете стойност на компанията, в която работите. Но не и за този репорт.

Поуката е, че не бива да се вкопчваме в уменията си с Excel, а да преценяваме кога вече те не ни носят добра доходност и да инвестираме в други умения.

Стъпка 8: Използвайте активи за покупка на лукс

Какво казва Кийосаки:

Не си купувайте луксозни стоки с текущите си доходи. Още по-лошо е да си ги купувате на лизинг. Това ви обрича да живеете бедно. Купувайте си луксозни стоки от печалбата от активите, в които сте инвестирали. Искате чисто нов автомобил – не го взимайте на лизинг, дори и да можете да си го позволите със заплатата си. Инвестирайте в актив (например апартамент) и когато този актив започне да ви носи доход (месечен наем) или пък го продадете с печалба – тогава си купете колата. Това е казал Робърт Кийосаки, не го приемайте като съвет от мен за управление на личните финанси.

Как аз го приложих за Excel:

Тук най-напред искам да ви благодаря, че четете този блог. За мен това е голяма мотивация да продължавам да го поддържам. Но времето, което отделям за това е голям лукс за мен. Защото времето е най-ценният актив, който притежаваме всички (и това е нещо, което Робърт Кийосаки повтаря поне петдесет пъти в книгата). Аз дълго обмислях възможността да си позволя този лукс. Но отлагах инвестицията докато не натрупам достатъчно рутина и умения, които да ми позволят да автоматизирам голяма част от работата си, за да разполагам с това време.

Стъпка 9: Изберете си герои

Какво казва Кийосаки:

Изберете си хора, които да са вашите герои и примери за трупане на богатсво. Интересувайте се от техния живот и работа, учете се от тях. Той посочва, че негови герои са Уорън Бъфет и Доналд Тръмп (книгата е писана, когато Тръмп е успешен бизнесмен, не когато е бил президент). Тези герои са много силен мотиватор, защото са нагледен пример, че може и вие да успеете. От друга страна, това което те споделят в книги, статии, интервютата е ценен източник на знание.

Как аз го приложих за Excel:

Напълно съм съгласен с Робърт Кийосаки. Самият аз се вдъхновяавам от работата на експерти като Chandoo, Chandeep, Ken Puls, Leyla Gharani, Mynda Treacy и много други. Следя съдържанието, което създават, следвам ги в Linkedin, не пропускам възможност да поговоря с тях. Всичко това от една страна ме мотивира да поддържам блога, от друга – носи ми много нови и ценни знания.

Стъпка 10: Обучавайте и ще получите

Какво казва Кийосаки:

За да получите, трябва да дадете. Дарявайте щедро пари от своите печалби за благотворителност. Но бъдете дори още по-щедри, когато давате от своите знания на други хора. Всичко това рано или късно ви се връща в много по-голямо количество. Има условие обаче – дарявайте не с мисълта, че ще ви се върне. Дарявйте заради радостта или удоволствието, ако щете, че помагате. Че давате възможност на някой друг да постигне успех като вашия, че помагате на обществото да се развие и да стане по-добро и богато.

Как аз го приложих за Excel:

Не мога да съм по-съгласен с Робърт Кийосаки по тази точка. Аз винаги съм се стремял да предавам своите знания за Excel на колеги и приятели. Не пропускам възможност да помогна на някой, който има затруднение при работата си в Ексел. Този блог е най-видимото доказателство за това. Но освен това съм организирал обучения за колегите си, давал съм персонални консултации, всяка седмица отговарям на въпроси, които получавам чрез формата за контакт или по друг начин. Правя го с удоволствие. Особено е приятно да видиш облекчение у някой, който изпитва затруднение да направи нещо в Excel, за да постигне нещо ценно в работата си. Като учителя по български от един не много голям наш град, който ме помоли да му помогна да анализира резултатите на тестовете на учениците си, за да разбере къде се затрудняват и да им помогне най-добре.

И всичко това ми се възвръща по много различни начини

Някой път колега, на когото съм помогнал, ще ми върне жеста, когато имам нужда от неговата експертиза. Друг път някой, на който съм помогнал ме препоръчва да направя обучение в неговата фирма. Случвало се е да ме търсят за платени консултации за всякакви проекти без аз изобщо да търся такива възможности! Бил съм редактор на книга за Ексел, участвал съм в организацията на различни събития. Веднъж дори си спечелих безплатно явяване на изпит за сертификат.

Но преди всичко когато обучавам някого аз печеля две много ценни неща. Едното е, че виждам нов контекст на прилагане на Excel. А това отключва второто – появяват се нови идеи, научавам нови неща, виждам недостатъци в методите си на работа, за които не съм подозирал. Често дори само процесът на размисъл какво желая и как бих могъл да го предам на някого другиго е достатъчен да отприщи рогът на изобилието. И това последно изречение е дословен цитат от книгата на Робърт Кийосаки. Не мога да не съм по-съгласен с него – ако искате да развиете уменията си в Excel, обучавайте други хора.

Заключение

В тази малко дълга и доста нетипична статия ви представих десетте стъпки на Робърт Кийосаки за забогатяване и показах как без да съм ги знаел съм ги следвал, за да развия уменията си в Excel.

Защо беше важно да споделя това?

Защото методът на Кийосаки очевидно работи при мен за забогатяване в смисъл на богати умения в Excel. Така че, ако вие искате да постигнете нещо, каквото и да е – може би не е лошо да следвате тези десет стъпки.

Щом работят за финансово забогатяване и за екселско забогатяване, защо да не сработят за нещо друго? Може би искате да станете добър мениджър, да имате собствен хотел на морето, да правите вкусни торти, да сте най-добрият на табла в махалата. Без значение какво – пробвайте метода на Кийосаки. Щом е проработил два пъти, ще проработи и трети.

Публикувано в Разни, Хитрини. Постоянна връзка.