Запазено име в Ексел – History

Може би не знаете, но ако се опитате да сложите име ‘history’ на някой работен лист в Excel, това няма да се получи.

име history

Както се вижда от съобщението – това име е запазено и не може да се ползва. Защо е направено това, има ли смисъл, както и 4 начина да „излъжем“ Excel и да си кръстим работен лист с това име – по-долу в текста.

Защо името ‘history’ е запазено?

Това е останка от старите версии на Excel, когато съществуваше възможността да споделим един файл с други потребители (Share workbooks). При това положение, за да има някакъв контрол и проследяемост кой какво е сътворил във файла, Майкрософт са дали възможност за отчет. И този отчет се създава в отделен шийт с името ‘History’. Повече подробности може да прочетете в тази статия на Tom Urtis.

Очевидно е, че това ще има все по-малко значение с преминаването към Офис 365. Там съвместната работа на потребители в един файл е решена по съвсем различен начин, имаме version history и т.н. Но все пак хубаво е да сме информирани.

Трябва да се отбележи също така, че по отношение на имената на работните листове Excel е case insensitive. т.е. няма значение дали пишете history, HISTORY, hiSTory или по някакъв друг начин. Така няма да го излъжете.

Как можем да сложим име history на работен лист в Excel?

Като типичен българин, аз веднага се запитах – няма ли начин да изхитря системата? Това има доста голям практически смисъл, защото ‘history’ е сравнително популярна дума и е логично да се наложи да се използва като име на работен лист. И българският гений у мен роди 4 начина, които със задоволство споделям.

Предупреждение: съществува вероятност, ако сложите име ‘history’ на работен лист това да създаде проблеми в случай, че ползвате горепосочената функционалност за споделяне на файл. Така че – умната.

Начин1 – лека корекцийка

ОК, приемаме факта, че ‘history’ във всичките ѝ разновидности е запазена. Обаче ‘hist0ry’, ‘his-tory’, ‘history ‘(с интервал отзад) не са. Това са си напълно допустими имена на работен лист в Ексел. Ако такъв вариант ви задоволява – супер. Защото това е най-лесният начин.

Начин2 – Кирилицата в действие

ОК първият начин върши работа до някъде, но все пак стои грозно. Ако много държите върху табчето на вашия работен лист да се вижда име ‘history’ или ‘HISTORY’ може да се възползвате от кирилицата. Буквите от кирилица Н, Т, О и о  визуално приличат на латинските букви, които се използват в ‘HISTORY’ и така ще излъжем Excel.

Този номер ще сработи за близо 250 млн. души, които ползват кирилицата по света. И понеже знам, че тук от време на време четат и чужденци – да знаете, тази азбука е измислена в България. Не вярвайте на руснаците, които обичат да си приписват заслугата за нея. И ний сме дали нещо на света.

Начин3 – с пивот таблица

Сега ви изненадах, а? Да използваме пивот таблица, за да сложим на шийта си име history. При това само с латински букви. Може, може. Само гледайте:

В произволен работен лист си правим абсолютно измислена таблица като тази:

Два реда, от които единият заглавен, са напълно достатъчни. Важното е в незаглавния ред да фигурира думата history или нейна разновидност, така както искаме да се казва работният лист.

Правим си една пивот таблица от тази измислена табличка и слагаме Word във филтъра:

Сега отиваме в лентата за бутони в менюто PivotTable Analyze (обикновено е горе вдясно). А в това меню най-вляво има един голям бутон PivotTable

Натискаме го, след това натискаме малката стрелкичка срещу Options и избираме  Show Report Filter Pages

Появява се това меню, в което просто кликаме ОК

Готово – имаме работен лист с името ‘history’ и можем да си го използваме като всеки друг в Excel.

име history

Е, трябва да изтрием пивот таблицата от него, както и пивот таблицата и фиктивната таблица, която създадохме. Но целта е постигната!

При този метод очевидно бием Ексел с неговите камъни по неговата глава. Изглежда програмистите на Майкрософт са заложили при преименуване на работен лист, ако се използва думата ‘history’ да не разрешава. Но това не е направено, когато пивот таблицата създава шийт с това име. Най-вероятно не е домислено. Или пък са решили, че така могат да създадат голям хаос като спрат някой процес започнат от пивот таблицата. Няма значение каква е причината – методът работи.

Между другото с този номер с филтъра на пивот таблицата преди време успях да помогна на приятел да свърши работа за един ден само за половин час. Може да видите как в тази статия.

Начин4 – с Power Query

Няма как без Power Query точно в този блог. За начало започваме от същата измислена табличка като в горния начин. Този път отиваме на Data > Get & Transform Data > From Table/Range (версия 365. За други версии може да е малко по-различно).

Ако ви излезе това съобщение – смело кликате ОК

Това зарежда данните в Power Query, където трябва просто в полето Name да въведем ‘history’

име history

Основната работа е свършена, трябва да отидем на Home > Close & load и да изберем Close & Load To…

В това меню избираме да зареди данните в таблица (Table) и да го направи в нов работен лист (New worksheet).

Кликаме ОК и отново имаме работен лист с името ‘history’

име history

В него, разбира се, се кипри една малка табличка, която не ни трябва. Затова я изтриваме смело. Можем да изтрием и самото query, но това няма да ви го показвам как става.

Тук отново се възползваме от това, че когато Ексел създава работен лист с име history, това е с по-висок приоритет.

В заключение

В тази статия видяхме защо не можем да сложим име ‘history’ на работен лист в Ексел и четири начина как да преодолеем този проблем. Това не е единственото запазено име в Ексел. Ако се опитате например да създадете наименована област (Named range) с името R, C или RC, няма да ви позволи.

Ако случайно знаете друг начини да кръстите шийт ‘history’ или други запазени имена, моля да ми ги споделите като използвате формата за контакт.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.