Как да научте Power Query БЕЗПЛАТНО или с много малко инвестиция

Има един начин да повишите многократно ефективността на работата си, ако тя се състои в редовно обработване и анализ на данни в Excel – трябва да научите Power Query.

Power Query е най-добрата добавка към Excel откато е създадена програмата. Този инструмент дава невероятни възможности за обработка, почистване и структуриране на сурови данни и автоматизиране на тези операции. Многократно съм писал за използването на Power Query и може да видите някои впечатляващи примери – тук и тук. Ако все още не сте убедени, че трябва да научите Power Query – вижте тези примери, както и цялата секция, посветена на него в блога. Но ако съм успял да ви убедя, вероятно си задавате въпроса – „Какви източници да използвам, за да науча Power Query?“.

Спокойно, с тази статия ще ви спестя няколко часа проучване и търсене. Разбира се, това няма да е пълен и изчерпателен списък. Източниците, които ще видите по-долу са ефективни, лично изпробвани от мен и ще ви помогнат да научите Power Query лесно и бързо. При това – напълно безплатно или с много малък разход на средства.

Как да научите основите на Power Query

Power Query е създаден с мисълта за начинаещи потребители с много ниски познания по програмиране. Основните действия могат да се изпълняват само с цъкане по лентата за бутони. Те могат да бъдат усвоени в рамките на ден-два, след което потребителят почва да се възползва от мощта на този инструмент без да напише дори ред код. Ето от къде да започнете:

1. Кратко ръководство, направено от Майкрософт

То представлява един файл, в който стъпка по стъпка е показано какво е Power Query и как да го използвате. Наличен е за версиите 2019 и 365. Може да видите как да го намерите тук. Ако сте с по-ранна версия – няма страшно. На същия линк съм свалил самия файл и съм го превел на български.

Разгледайте този файл – той е много добро начало.

2. Видео:

От chandoo

От Mike Excel-is-fun Gervin

Това на Майк Гървин е само първото от цяла поредица за Power Query. Всяко едно от тях е много полезно.

И двете видеа са много приятни за гледане, лесни за разбиране с ясни и прегледни примери. Както всичко от Chandoo и Mike Gervin на тема Excel и Power BI.

3. Блогове

Блогът на Кен Пълс: excelguru.ca/articles

Кен е пионерът в разпространението на знание и споделяне на опит за Power Query. В неговия блог ще намерите десетки реални примери за обработка на данни и много добри практики, които да следвате. Особено ценни са коментарите под всяка статия. Там майстори на Power Query от цял свят споделят алтернативни решения или коментират плюсовете и минусите на решенията на Кен, което добавя още много стойност.

Официалният блог на Майкрософт за Power Query: Blog | Microsoft Power Query

Не е много активен. Към момента на написването на тази статия (27 Март 2023) последната статия там е от началото на Януари. Но ценното на този блог е, че там се публикуват новости за Power Query и то официално от хората, които ги създават в Майкрософт.

Всичко изброено до тук може да ползвате напълно безплатно. Моят съвет обаче е да инвестирате малко пари и в една добра книга. Книгите имат това предимство, че систематизират знанието и дават възможност да се връщатате към конкретни моменти много по-лесно.

Днес има богат избор от книги за Power Query, но за абсолютно начинаещи препоръчвам една от тези:

Master Your Data with Power Query in Excel and Power BI

Или

Data Mashup with Microsoft Excel Using Power Query and M

И двете може да си ги поръчате в амазон за киндъл, което ще ви струва 20-30 лева. Уверявам ви ROI на тази инвестиция е изключително високо.

Как да научите Power Query за напреднали

Основните действия в Power Query се учат бързо и дават невероятни възможности за обработка на данни. Но ако искате да създавате наистина гъвкави, дуракоустойчиви и напълно автоматизирани решения – трябва да минете на следващото ниво. Трябва да се запознаете с езика М, на който се програмира в Power Query. Нека думата „програмира“ да не ви притеснява. М е формулно ориентиран език, т.е. всички операции се извършват с помощта на функции. Това го прави близък до обикновения потребител на Excel. Ще се изненадате какъв богат набор от функции съществува в Power Query.

М не е сложен за научаване и тези ресурси ще ви помогнат да минете на второто ниво:

1. Официалната документация от Майкрософт:

Power Query M formula language reference

Съдържа описанието на всички функции и параметри за М. Много добра е за референция, но хубаво е първо да минете през видеата и книгите, посочени по-долу

2. Видео

От Goodly (Chandeep Chabra)

То не е много дълго, но дава много добра представа за основите на М

От Mike Gervin

Доста по-дълго и с повече примери от първото. Покрива почти всичко за М, има и файл с примери за сваляне.

3. Блогове

Честно казано не се сещам за блог, който е специализиран само в М. Почти всички известни ексел експерти пишат в своите блогове и статии за Power Query и М. Но има един, който изпъква със значителното количество качествени статии на тема М и това е:

Блогът на Rick de Groot: gorilla.bi/power-query/

Рик задълбава в много и различни случаи, в които се използва М за постигане на по-ефективна работа с Power Query. Аз лично много харесвам как обяснява. И освен това като правило той прави и видео вариант на всяка статия, така че можете не само да четете, но и да гледате.

4. Книги

Тук горещо препоръчвам книгата на Gil Raviv. Гил е работил в екипа на Майкрософт, който е създал Power Query и дава много добри обяснения за основите на М. В книгите, които посочих по-горе също има раздели за М, но при Гил нивото е една идея по-високо.

Заключение

Това бяха само няколко източника, които да ви помогнат да научите Power Query. Те са капка в морето от огромно разнообразие книги, статии, видеа, които съществуват по темата. Но минете през тях и ще овладеете този безценен инструмент, за всеки, който работи с данни. Пишейки тази статия, осъзнах, че съществува остър дефицит на качествени материали на български език, които да ви помогнат да научите Power Query. Донякъде секцията „5 минути Power Query“ в блога запълват тази празнина, но очевидно са необходими още много усилия. Така че, очаквайте още материали по темата от мен.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.