Как да създадем поредица от дати в Excel – правилният начин

„Здравейте, може ли да ми обясните как да създавам поредица от дати в Excel с раздърпване? Четох в гугъл, гледах клипове, уж е просто, но все не успявам. Освен това бих искала като сменя първата дата, другите да се променят автоматично.“

Реален въпрос, който дойде от формата за контакти на блога. Това всъщност не е първият път, в който ме питат „как ставаше това с раздърпването да създаваш последователни дати (или числа)?“. Откровеният отговор на този въпрос, който давам е „Не се занимавай с глупости“. Бих могъл, разбира се да отговоря, но аз винаги се стремя да покажа на потребителите на Ексел как да го ползват ефективно и дуракоустойчово. И преди да покажа правилния за мен начин да се създават последователни числа, нека да обясня какви са

Проблемите с въпросното раздърпване

Първо, видно от многото въпроси, които получавам – това не е много удобен за ползване и лесен за научаване начин. Неудобен е, защото изисква дърпане с натиснат десен (или ляв) бутон на мишката, прецизно маркиране и т.н.

Второ, „раздърпването“ не е лесно за научаване не толкова защото е много сложно, а защото не се налага да се използва често. Създаването на поредица от дати в Excel (или числа) не е ежедневна дейност за повечето потребители. И като не се практикува често – забравя се. Затова следващия път започваш да се чудиш „как беше, от къде ставаше, кой ми го показа да го питам пак“.

Трето, което за мен е най-важното – този метод не предполага автоматизация. С него създаваме един статичен списък, който не се допълва, нито променя при промяна на обстоятелствата. Например след Юни да се добави лесно Юли или пък като свърши 2022 година – да го променим лесно на 2023.

Четвърто, понякога ни трябва по-специфична редица от последователни числа. Примерно тримесечия – Март, Юни, Септември, Mar-22, Jun-22, Sep-22. Или пък с числа: 10, 20, 30 и т.н. „Раздърпването“ има нужда от няколко поредни стойности, за да хване логиката. Понякога докато ги въведем, докато „раздърпаме“ и минава толкова време, че по-добре да бяхме си ги въвели всички на ръка.

Създаване на поредица от дати в Excel – правилният начин

За целите на примера нека приемем, че искаме да създадем в един ред всички месеци през 2022 – като антетка на някакъв отчет. Крайната ни цел е това:

поредица от дати в Excel Започваме като напишем първата дата от поредицата:

След това в съседната клетка написваме следната проста формула (повече за нея след малко):

Обикновено резултатът е това, защото за Ексел датите всъщност са числа:

За да го оправим – селектираме двете клетки и с CTRL+1 отваряме менюто Format Cells. Там отиваме на Number > Custom и в полето Type записваме mmm-yy.

В Sample може да видим как ще изглеждат числата

Даваме ОК и – готово.

поредица от дати в Excel

Остава само да копираме надясно колкото е необходимо. Догодина, трябва само да променим 31.01.22 на 31.01.23 и другите ще се променят автоматично. Или пък, ако искаме да продължим редичката – просто копираме, колкото е необходимо.

От Custom Format можем да зададем и други варианти. Например:

mmmm – ще се изпишат имената на месеците (January, February…)

mm’yy – 01’22; 02’22, 03’22…

dd mmm ‘yy (dddd) – 31 Jan ’22 (Monday), 28 Feb ’22 (Monday), 31 Mar ’22 (Thursday)

Това е всичко. Никакви „раздърпвания“, придърпвания, влачения.

Функцията EOMONTH

Нейният синтаксис е прост: EOMONTH(Дата; брой месеци)

Името ѝ идва от End Of MONTH и както подсказва името – връща като резултат край на месеца, който е даден брой месеци след месеца, в който се намира датата.

Например: EOMONTH(„13.07.22“;7) връща 28 Февруари 2023.

С EOMONTH може да върнете и дата, която е в предишен месец, като използваме отрицателно число за втория параметър.

Например: EOMONTH(„13.07.22“;-7) връща 31 Декември 2021

Ето как с нейна помощ можем да направим поредица от дати в Excel, но на тримесечие

поредица от дати в Excel

Повече за тази функция може да прочетете тук

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.