Интересни материали за Excel, на които попаднах през Октомври 2021

През месец Октомври попаднах на някои наистина интересни четива и видеа за Ексел, които споделям набързо по-долу

1. Книга

Power Query Cookbook” от Andrea Janicijevic

Това е нова книга за Power Query и все още не съм я чел. На пръв поглед впечатление правят две неща – авторът на книгата (освен, че е с балканска фамилия) работи в Майкрософт. В съдържанието на книгата има глави посветени на теми, които досега не съм срещал в други книги – Power BI Dataflows и Query Diagnostics. Повече впечатления за книгата след някой и друг месец като я прочета

2. Статии

Ексел, разбира се, е чудесен инструмент, но не винаги е най-добрият инструмент за целта. Ето 10 неща, за които не е добре да използвате Ексел.

***

Един бърз трик как да зададем Data validation, така че в една колона да се въвеждат само уникални стойности. Статията е от блога на Юрий Кузнецов и там може да намерите още много интересни четива за Ексел. Авторът обича да влиза в големи детайли и да предлага различни решения на казусите. Жалко, че от няколко години не пише нищо ново.

Линк към статията: Въвеждане на уникални стойности

***

Slope graph е един интересен вид графики, който е доста удобен, ако искаме да покажем промените на някакъв показател между два момента във времето за различни категории. Например брой туристи в Балканските страни през 2000 и 2020 година или БВП на глава от населението в страните от ЕС 1990 спрямо 2020. Те могат да се използват и за представяне например на резултатите от А/В тест – продажби на различни продукти (мляко, плодове, месо, домашни потреби) без реклама и с реклама. Повечето източници сочат за автор на идеята за този вид графика гуруто във визуализацията на данни Едвард Туфте. А тук ви предлагам три линка как се правят такива графики в Ексел и как се използват:

Класиката: Статия от Stephanie Evergreen

Малко по-подробни указания: The Ultimate Guide to Slopegraphs in Excel – Excel Off The Grid

А тук с доста солиден VBA код, който подрежда категориите на графиката: Slope Chart with Data Labels – Peltier Tech

***

Последно –  статия, която не знам дали има практическа приложимост, но от нея ще разберете, как може да нарисувате с Ексел ето такива фигури:

Fun with XY (Scatter) Charts in Excel – ExcelUser.com

3. Видео

Видео секцията започвам с едно кратко клипче как в Power Query можем да заместим стойности в една колона с тези от друга

Replace values with values in other column – Power BI

***

Едно от най-интересните нововъведения в Ексел 365 (и Ексел 2021) са динамичните формули и т.нар. spill areas. Накратко казано – в тези версии има възвожност да направим формули, които сами разбират когато в колоната или реда, към който реферират има добавени нови стойности и се разширяват. Това и в по-старите версии става, но с използване на наименовани области и формули като OFFSET, INDEX. Повече подробности за динамичните формули и как може да ги използвате за създаване на динамично падаща меню – в двете видеа от Mynda Treacy:

Excel Hash Sign Operator – What is it + ADVANCED Tricks!

Amazing Excel FILTER Function + Trick to Rearrange Column Order

***

Следващото видео демонстрира един от методите за Machine Learning – невронните връзки. Разбира се, Ексел не е най-подходящият инструмент за Machine Learning върху големи обеми от данни (а с малки обеми пък е малко абсурдно да правите Machine Learning). Но видеото много добре онагледява този метод и ще бъде полезно на всеки, който иска да се запознае с него.

Neural Networks Using Excel

***

За десерт – една „битка“ да го наречем между Excel и Python. Кой от двата инструмента ще се справи по-добре с един реален бизнес казуз са почистване на данни и създаване на справка от тях – вижте видеото на Matt Brattin. Над час е, но е изключително полезно. Освен, че ще видите Power Query и Python в действие, много полезни са коментарите на двамата участника. Каква последователност от действия използват, как подхождат към казуса, как си правят коментари в кода, за да се подсещат след време и т.н. Ако трябва да съм честен – работата на питонджията ми хареса повече като метод и подредба.

Excel vs Python for Data Cleaning

4. Обучения

От страницата на микрософт – безплатен видеокурс как да създаваме отчети в Power BI. Ама не просто отчети, а такива, които изглеждат добре и работят бързо

Design effective reports in Power BI

5. Събития

От 2 до 4 Ноември ще се проведе Microsoft Ignite. Това е най-голямото събитие, свързано с продуктите на Майкрософт, където се представят новостите, които ще се появят в тях в следващата година, тенденциите в развитието на продуктите и ефективни начини за работа с тях. Тази година събитието е изцяло виртуално и … напълно безплатно.

Може да се регистрирате тук: Your home for Microsoft Ignite

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.