Изтриване на всички скрити работни листове в Excel (Delete all hidden sheets)

Нерядко се налага в един файл да изтрием всички скрити шийтове. В тази статия ще ви покажа един лесен и бърз начин да направите това без никакви макроси.

Взимаме за пример един файл, който има няколко скрити шийта:

Отиваме на File

А след това на Info > Check for issues > Inspect Document

Възможно е да ви излезе това съобщение, което ви предупреждава да запазите промените във файла си, защото е възможно да загубите част от тях и пита дали искате да го направите сега. Ако не сте сигурни, най-добре дайте Yes.

След това се появява Document Inspector, къде то натискаме Inspect

Това задейства процеса по анализ (инспектиране) на файла, който обикновено отнема няколко секунди. Когато приключи, Ексел ни съобщава резултата от 20-на проверки – дали във файла има коментари, пивот таблици, макроси, връзки към други файлове и т.н. Най-отдолу е проверката за скрити работни листове:

В случая Ексел ни обръща внимание, че във файла има 5 такива. Бутонът вдясно е красноречив – Remove All или на български Премахни Всички. Натискаме го и след това даваме Close.

И резултатът е налице – нямаме никакви скрити шийтове

Този метод е лесен и ефективен, но се налагат няколко уточнения и предупреждения:

  1. След завършването на операцията не може да възстановите шийтовете с Undo. Но докато не сте запазили промените във файла, все още е възможно да ги възстановите като просто затворите файла без да давате Save.
  2. Този метод изтрива всички скрити шийтове. Така че трябва да сте сигурни, че всичките не са необходими

С оглед на казаното в т 1. и 2., най-добре е като първа стъпка първо да направите копие на файла. За всеки случай.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.