Създаване на шаблон за графика в Ексел (Chart Template)

Създаването на шаблон за графика (chart template) е много ефективен начин да спестите време, нерви и усилия при работа с Ексел. Процесът е изключително лесен и е удивително, че много малко потребители се възползват от тази възможност в Ексел. А би трябвало.

Да приемем, че сме създали една такава графика, която ни харесва като дизайн и искаме да можем и друг път да създадем такава без да започваме от начало.

За целта, когато графиката е готова, трябва да кликнем с десния бутон върху нея и да изберем Save as Template

create chart template

В появилото се меню задаваме подходящо име на шаблона и даваме Save.

create chart template

Сега имаме някакви други данни. В случая – най-високите върхове на всички континенти (т. нар. Seven Summits). За да ги изобразим със същата графика, просто трябва да ги маркираме и да отидем на Insert -> Charts -> All Charts -> Templates

use chart template

Там избираме желания chart template, натискаме ОК и нашата графика е готова

Е, има нужда от малко понаместване, но това отнема далеч по-малко време отколкото, ако започнем от самото начало. Всъщност създаването на шаблон за графика отнема буквално пет секунди, а може да спести десетки и дори стотици пъти повече време при създаване на нова графика.

Накрая искам да обърна внимание на две неща, които е добре да имате предвид:

Първо, съществува голяма вероятност този номер да ви хареса и на бърза ръка да създадете 10-15, че и повече шаблона. Тогава ще ви бъде трудно да намерите точно този, който ви трябва. Помислете за някакъв вид организация. Най-простото е да им слагате някакви говорещи за вас имена. Примерно „Стълбове в кралско синьо“, „Pie chart за месечната презентация“ или „Тази много се харесва на борда“. Може да си създадете система, при която най-отпред в името на шаблона е видът на графиката – Bar chart, Pie, Line така те ще се групират по категории и ще ви бъде по-лесно да ги откриете.

Второ, за съжаление номерът със създаване на шаблон (chart template) може и да не сработи за някоя по-нестандартна графика. Например, ако много ви е харесала графиката със заоблени стълбове, няма да можете да създадете chart template за нея. Или по-точно казано – все още не съм открил начин да създам такъв шаблон. Ако някой има идея как може да стане това – моля да ми пише.

Между другото не знаех, че вторият по височина континент е Южна Америка, нито че най-високият връх на континента Австралия се намира в … Индонезия.

Публикувано в Графики. Постоянна връзка.