Как да направим графика със заоблени стълбове в Ексел

В тази статия ще ви покаже един лесен метод да направите графика със заоблени стълбове.

Защо е необходимо това? Защото се оказва, че повечето хора не харесват стандартните графики с правоъгълни стълбове, а предпочитат форми със заоблени ръбове. Има няколко обяснения за това – заоблените форми се срещат по-често в природата, зрението ни е така устроено, че ги възприема по-лесно, острите ръбове са по-агресивни и ярки. За повече подробности може да прочетете тук и тук

А ето и един практически пример. По-долу може да видите две графики, които показват една и съща информация – коиса отборите, които са печелили Шампионската Лига повече от 1 път. И двете са направени в Ексел и отговарят на много от добрите практики за представяне на данни – премахнати са излишните елементи, използвани са меки, пастелни цветове и то пестеливо (всъщност използвани са само два цвята), заглавието съдържа някакъв основен извод от данните, а не е просто „Графика1“. Лявата е стандартната графика с хоризонтални стълбове (bar chart) в Ексел, дясната е със заоблени стълбове.

(щракнете върху графиката за уголемяване)

Дори и да не сте убедени (като мен), че заоблената е по-добра, няма да е лошо да знаете как се правят заоблени стълбове. За всеки случай, ако шефът или някой труден клиент поискат такива.

Преди около 2 години Лейла Гарани публикува едно много подробно видео как може да се направи графика със заоблени стълбове. Но нейният метод ми се струва малко трудоемък. Моят подход е доста по-прост.

1. Създаване на стандартна графика

Със стандартните средства на Ексел си правим графиката от ляво

2. Добавяне на Error Bars

Това става както е показано на долната картинка.

В Ексел 2010 е малко по-различно – вижте това видео.

(Отварям скоба, за да поясня че Error Bars са специален обект в графиките, който се използва, когато искаме да представим интервал, в който може да варира дадена стойност.)

Следващата ни стъпка е да кликнем с десен бутон върху някой Error Bars и да изберем Format Error Bars.

И слагаме настройки както е показано на тази картинка

Резултатът е това:

3. Да направим стълбовете невидими

Кликаме на някой от тях и избираме Format Data Series

Чрез тези настройки задаваме стълбовете да са без цвят и рамка

И на нашата графика се виждат вече само тънки чертички

4. Заоблени стълбове

Кликаме върху някоя тънките чертички с десен бутон и избираме отново Format Error Bars

В това меню избираме цвят (Color) и много голяма дебелина на чертите (Width). Както виждате аз съм задал 14 pt. Така чертите се разширяват и заприличват на стълбове. А за да ги заоблим – в  Cap type трябва да изберем Round.

И ето – нашите стълбове са със заоблен край.

 

Бихме могли да спрем до тук, но ако искаме да заоблим и другия край (основата), трябва да си поиграем още малко

5. Заобляне на основата

Най-напред в таблицата с данните за графиката добавяме една допълнителна колона – кръстил съм я „round end“. Виждате в нея на всеки ред има фиксирана стойност 2. Избрал съм я случайно. Първоначално може да бъде всякакво друго число

Маркираме тази колона с CTRL+C (Copy), а след това маркираме графиката и натискаме CTRL+V (Paste). Виждате как на графиката се появиха нови стълбове, всеки един отговаря на стойност 2.

Натискаме десен бутон някъде върху графиката и избираме Change Chart Type

Избираме Stacked Bar

Новите стълбове застанаха пред тези със същинските данни и затова отново с десен бутон върху графиката извикваме менюто, от което избираме Select Data.

Тук разменяме поредността на стълбовете с помощта на стрелката, оградена в червено.

Вече сме почти накрая. Остава само да махнем цвета от новите стълбове чрез Format Data Series

избираме No fill и  No line

И сме готови

От тук нататък можем да контролираме графиката, чрез промяна на стойностите в добавената колона. Виждате, че стълбовете са малко раздалечени от имената на отборите. Очевидно стойност 2 е доста голяма и трябва да се промени. По метода „проба-грешка“ установих, че стойност 0.3 води до оптимална близост.

Със стойност нула постигаме това:

А с -20 графиката става по-компактна

Ако зададем различни стойности, се получава интересен ефект. Не знам дали има практическа приложимост, но реших да ви покажа идеята.

Ето и още една идея как може да направите стълбовете по-интересни

Публикувано в Графики. Постоянна връзка.