Отваряне на втора сесия на Ексел

Използването на втора сесия на Ексел може да ви спести много време. Осъзнах го когато започнах да работя активно с Power Query и Power Pivot. Те са отделни приложения в Ексел и когато работите в тях, не може да работите и с ексел файлове. Ако искате да погледнете нещо във файла, примерно да проверите данните, трябва да затворите Power Query или Power Pivot. А след като свършите с проверката – отваряте ги отново. Или пък искате да отворите два файла с едно и също име – вашата версия и тази на колегата Ви, за да сравните данните вътре. Както знаем, това е невъзможно – нито Ексел, нито която и да е програма от Майкрософт Офис не може да отвори два файла с едно и също име едновременно

Но с втора сесия на Ексел, това вече не е проблем. Просто защото приложението е отворено два пъти, които са независими един от друг.

Как се отваря втора сесия на Ексел?

При отворен Ексел, натискате клавиша ALT и без да го пускате натискате десен бутон върху иконата на Ексел долу в таскбара.

втора сесия на Ексел

Не спирайте да натискате ALT докато не видите това

втора сесия на Ексел

След това, разбира се, натискате Yes и се отваря втора сесия на Ексел. Появява се

Списък готови файлове за използване

втора сесия на Ексел

Нека да разгледаме по-подробно какво имаме тук. Отляво е зелена лента, от която можем да създадем нов файл или да отворим някой съществуващ.

Вдясно са 10-на наскоро отворяни файлове – Book3, Book2, Actuals2018 и т.н.

Над тях има няколко готови файла (templates), но ако натиснем More Templates се появяват още

втора сесия на Ексел

Оградените в червено са обучителни файлове предназначени да въведат незапознатиите с Ексел в някои негови функционалности – падащи менюта, формули, пивот таблици.

Ако кликнем два пъти на файла за пивот таблиците се отваря това меню

Тук кликаме на Create

И се отваря файл с 20 шийта, където стъпка по стъпка е обяснено какво са пивот таблиците, за какво служат, как се създават, как се работи с тях.

 

Препоръчвам ви да разгледате тези обучителни файлове, дори и да сте запознати със съответните функционалности на Ексел. Полезни са.

Изненадите обаче не спират до тук. В полето New можем да потърсим файл по някаква тема, която ни интересува. Например ако искаме да си направим личен бюджет, за да управляваме по-добре разходите и приходите си можем да потърсим personal budget

втора сесия на Ексел

И се появяват няколко предложения.

Отваряме по познатия начин някое от тях

И вече си имаме готов създаден личен бюджет. Не е нужно да инвестираме време и усилия да си го изготвим

Публикувано в Хитрини с етикети , . Постоянна връзка.