Отваряне на втора сесия на Ексел

Използването на втора сесия на Ексел може да ви спести много време. Осъзнах го когато започнах да работя активно с Power Query. Това е отделно приложение в Ексел и когато работите в него, не може да работите и с ексел файлове. Ако искате да погледнете нещо във файла, примерно да проверите данните, трябва да затворите Power Query. А след като свършите с проверката – отваряте го отново.

Но с втора сесия на Ексел, това вече не е проблем. Просто защото приложението е отворено два пъти, които са независими един от друг.

Как се отваря втора сесия на Ексел?

При отворен Ексел, натискате клавиша ALT. Без да го пускате натискате десен бутон върху иконата на Ексел долу в таскбара.

втора сесия на Ексел

Не спирайте да натискате ALT докато не видите това

втора сесия на Ексел

След това, разбира се, натискате Yes и се отваря втора сесия на Ексел. Появява се това меню.

В него можем да изберем да отворим нов празен файл (Blank workbook), или някой от наскоро отваряните файлове (Recent), или пък някой от готовите темплейти в Ексел (More Templates).
Без значение какъв файл изберем да отворим, той ще бъде във втора сесия на Ексел.

Други ползи от втора сесия в Ексел

Понякога може да искате да отворите два файла с едно и също име – вашата версия и тази на колегата Ви, за да сравните данните вътре. Както знаем, това е невъзможно. Никоя програма от Майкрософт Офис не може да отвори два файла с едно и също име едновременно. Но само ако са в една сесия. Отваряне на втора решава този проблем.

Друг случай, в който втора сесия е полезна, е когато работите в два файла и правите промени и в двата. Ексел запаметява промените по реда, в който са направени и когато решите да направите Undo ги отменя на принципа Last In First Out (LIFO). Представете си, че в първия файл сте направили три промени, след това две във втория и накрая още една пак в първия. Искате да отмените последните две промени, направени само в първия файл. За да се случи това трябва да отмените и двете промени, направени във втория. Няма начин, дори и според chatGPT, с който да зададете Undo (а също и Redo) да работи локално на ниво файл. Но можем да заобиколим това като отворим двата файла в две различни сесии на Ексел. Преминаването между тях става лесно с ALT + TAB. Не е идеалното решение, защото изисква в двете сесии да са отворени само по един файл (или поне само в един да се правят промени). Но все пак е нещо.

Публикувано в Хитрини с етикети , . Постоянна връзка.