Обединяване на много .txt файлове в един

Днешният трик е за това как може бързо и лесно много на брой .txt файлове да се обединят в един. Това няма много общо с Ексел, но пък е полезно.

Аз го използвам редовно, когато си свалям книги от chitanka.info, за да ги чета на своя Kindle. Например разказите на Иван Вазов не са в един файл, а за всеки има отделен такъв. Така след прочитането на един разказ, трябва да се отива в главното меню на електронната книга и да се отваря нов. По-удобно е да са в един файл и да ги чета един след друг. Така и съдържанието на електронния четец е по-прегледно, защото намалявам броя на заглавията.

Ето как става:

Отиваме в папката с разказите. Натискаме и задържаме SHIFT + CTRL и кликаме с десния бутон на мишката някъде в бяло поле

Появява се меню, в което избираме Open command window here

Отваря се прозорецът на cmd.exe, в който е изписана директорията, в която се намираме в момента.

Тук въвеждаме проста досовска команда: copy *.txt Filename.txt

С тази команда указваме, че искаме всички файлове с разширение .txt да се копират в един файл с име Filename.txt.

В моя случай аз съм го кръстил Ivan_Vazov_Razkazi.txt. Важно е да се уточни, че в заглавието не може да има интервали. Просто ще ви даде грешка.

Остава само да натиснем Enter и – готово. Имаме си нов файл, съдържащ всички разкази на Иван Вазов.

Приятно четене 🙂

В моята практика с Ексел този трик съм го прилагал в един единствен случай. Когато имам много txt файлове с някакви данни, от които трябва да се изготви отчет. Тогава първо ги обединявам с copy *.txt Filename.txt и след това обработвам един файл. Номерът обаче не минава за .xls файлове. Предполагам защото са измислени след DOS. Но пък работи за .csv.

За това, разбира се може да се напише макрос, а вече имаме и Power Query, който има чудесна функционалност за обединяване на файлове от всякакъв тип.

Публикувано в Разни с етикети , , . Постоянна връзка.