Малко известни, но много полезни клавишни комбинации

Наскоро сп. Мениджър публикува няколко по-малко известни клавишни комбинации в Excel. Според автора те „ще ви спестят наистина много време. Пък и ще впечатлите шефа си.“

Честно казано, шефът ви едва ли ще се впечатли от това, че можете да изберете цял ред или колона с клавиатурата или да въведете текущата дата и час за по-малко от секунда. Но използването на клавишни комбинации наистина спестява време. Така можете да свършите повече работа, което вече ще впечатли вашия мениджър.

Затова ще споделя още няколко сравнително непопулярни комбинации, които спестяват много време. От личен опит говоря.

  1. SHIFT + F11: най-бързият начин да вмъкнете нов шийт. Той се появява отляво на шийта, в който се намирате в момента
  2. ALT + F1: вмъква графика в текущия шийт. Просто маркирайте данните, които искате да изобразите с графика и използвайте тази клавишна комбинация
  3. F11: Също като горната комбинация – създава графика за избран набор от данни. Но този път графиката е в нов шийт
  4. SHIFT + F2: вмъкване на забележка (comment) към клетката, в която се намираме. Ако има забележка, която е скрита – изкарва я на показ.
  5. CTRL + ENTER: Маркирайте няколко клетки, може и да не са последователни. Въведете някаква стойност или формула в тази, в която се намирате. След като натиснете CTRL + ENTER, тази стойност или формула ще се появи във всички останали.
  6. CTRL + { (къдрава скоба): С тази комбинация отивате в клетката или областта, от която „дърпа“ формулата в текущата клетка. Много полезно, когато формулата използва клетки от друг шийт или файл. Тази комбинация е и много бърз начин да отворите файла, в който са изходните данни за формулите в текущия.
  7. CTRL + S: Тази клавишна комбинация, разбира се, съвсем не е непопулярна. Точно обратното – вероятно е в Топ3 на най-познатите клавишни комбинации не само в Ексел, а във всички офис продукти. Но повярвайте ми, ако придобиете навика да я използвате през 3-4 минути, това ще ви спести ужасно много време и мъки. Последното нещо, от което се нуждаете, когато работите по някакви изчисления и срокът ви притиска, е да загубите часове работа заради токов удар или защото Ексел е забил в най-неподходящия момент.
Публикувано в Хитрини с етикети , . Постоянна връзка.