Как да използвате менюто Help в Excel за Безплатно Обучение: Кратко Ръководство

Ако търсите начини да подобрите уменията си в Excel, може да не знаете, че самата програма предлага множество полезни ресурси. В тази статия, ще ви покажа как да се възползвате максимално от менюто Help в Excel.

Намиране на Обучителни Материали в Excel

За да започнете, отидете в менюто Help в Excel от лентата с бутони

менюто Help в Excel

Там търсете бутона Show Training

менюто Help в Excel

Кликнете върху него, и ще видите различни теми, свързани с Excel.

менюто Help в Excel

Изберете тема, за която искате да научите повече, и ще ви се покажат популярни подтеми. Например, при избора на ‘Formulas & Functions’ ще видите някои от по-популярните функции в Excel:

менюто Help в Excel

Ако изберете например COUNTIF, ще получите подробни обяснения за нея, както и кратко клипче за онагледяване

Изучаване на Специфични Функции и Възможности

В Excel има раздели за таблици, пивот таблици и дори за Power Query.

Ако имате конкретен въпрос, можете да използвате лентата за търсене. Например, ако търсите ‘Office Scripts’, ще ви се покажат релевантни резултати.

менюто Help в Excel

Допълнителни Ресурси за Обучение в Excel

Не пропускайте и двата полезни бутона: Community и Excel Blog. Community ви води към официалния форум на Майкрософт за Excel, където можете да зададете въпроси и да споделите опит. Дори да отделяте по 20-30 минути на ден, но редовно, за да преглеждате въпросите и предложените решения, това ще ви даде много полезни знания. Ако се опитате сами да помогнете на други потребители да решат казусите си – това ще утрои и учетвори положителния ефект за вас. Най-добре се учи, когато се бориш с някакъв практически казус.

Excel Blog пък е мястото, където Майкрософт публикува последните новини и промени в програмата. Хвърляйте по едно око от време на време там, за да сте информирани за новостите.

Тези ресурси са безценни за подобряване на вашите умения в Excel, и това важи за версии от 2019 нагоре и за Office 365. Отделяйте не повече от половин-един час на ден да ги изучавате, да четете въпроси във форума или да следите новостите в блога. Това ще изстреля вашите умения в съвсем друга орбита само за няколко месеца. Още съвети за самообучение в Excel може да намерите тук. А в тази статия ще разберете как да научите Power Query безплатно или с много малка инвестиция.

Публикувано в Хитрини. Постоянна връзка.