Преки Чуждестранни Инвестиции в България

Наскоро известният икономист Лъчезар Богданов публикува графика за Преките Чуждестранни Инвестиции в България (ПЧИ).

Тази графика е интересна и дава повод за размисъл по една важна и популярна тема. Но се замислих дали не може да се направи по-лесно разбираема и информативна? Нека да видим:

Най-напред можем да се погрижим за очевидното:

  • Използваният шрифт е твърде дребен, което затруднява прочитането
  • Числата са без разделител за хилядите, което също е пречка пред лесното възприемане
  • Но за тях аз виждам един по-сериозен проблем. Досега не съм чувал икономист, политик или таксиметров шофьор, който да говори за ПЧИ в хиляди милиони. Всички използват милиарди. Тогава защо да ги объркваме с графика, която е в различни мерни единици от популярната?
  • Някои от правоъгълниците са без заглавие и числа
  • Няма обща сума, което би било полезно за читателя, за да си състави мнение. Не е все едно дали 9.8 млрд. (9835 хил. млн.) са от 30 млрд. или от 70, нали?
  • Легендата в този си вид просто повтаря написаното в правоъгълниците. Така тя не само не помага, а по-скоро пречи, защото се губи време за прочитане на едно и също нещо два пъти. А това, че редът е различен допълнително усложнява ситуацията

Изправянето на тези дребни на пръв поглед кривици, ще направи графиката по-лесна за възприемане. Което е важно, защото никой не обича да си губи времето излишно четене, смятане, сравняване на цветове.

Но аз лично бих отишъл няколко стъпки по-далеч.

Най-напред ще избера друг тип графика. Тази е интересна, но от толкова много квадрати и цветове, общата картина се размива. Един обикновен bar chart е по-удачен в случая.

Много по-лесно се вижда кои са водещите отрасли и кои са на дъното. А добавянето на обща сума става много лесно с един text box.

Тук графиката е пипната леко, за да се спести място.

Отраслите всъщност са изписани в отделни text box-ове.

Но като съм набрал скорост – защо да спирам до тук. За мен смисълът на една графика е в това да покаже нещо интересно. Нещо, което остава скрито между цифрите. Като например, че почти 80% от ПЧИ са съсредоточени в пет отрасъла

Или 60% в три отрасъла.

Може би се питате как съм направил едните стълбове с по-светъл цвят от другите. Лесно е – кликате един път върху някой стълб, на който искате да промените цвета. С това маркирате всички. Кликате втори път върху същия стълб и маркирате само него. След това – десен бутон на мишката и избирате Format Data Point. Там във Fill избирате цвят на вкус.

За съжаление трябва да повторите процедурата за всеки един стълб. Ако искате да спестите малко време в случая може да ги направите всички светли, а после да потъмните само Топ5 (по-малко играчка е така).

Разбира се, данните на БНБ ни позволяват да покажем и много други неща. Например, че ПЧИ нарастват спрямо миналата година (противно на това, което ви разправят таксиметровите шофьори). И вижте колко интересно – ръстът в петте водещи отрасъла е по-малък от този в останалите.

Като заключение:

За мен смисълът от графиките не е просто да пресъздадем в картинка данните от някаква таблица. Графиката преди всичко трябва да спести време на читателя,  да му даде възможност за много кратко време да види каквото трябва да види. И нещо повече дори – да разкрие това, което би останало незабелязано сред купищата цифри.

Ексел е много мощен инструмент за създаване на интересни и хубави графики. Надявам се успях да ви дам някои идеи как може да постигнете това.

Линк към файла с графиките: тук

Публикувано в Графики, Преобразяване с етикети , . Постоянна връзка.