Bulgaria Excel Days 2018

Наближава второто издание на Bulgaria Excel Days. Ако не знаете какво е това или все още се чудите дали да присъствате – тази статия е за вас. В нея накратко ще разкажа как премина конференцията миналата година и какво можете да очаквате от тазгодишните лектори.

Bulgaria Excel Days 2017 беше първото официално събитие, което събра Ексел ентусиасти от цялата страна. Един ден, в който се говори само и основно за Ексел – трябва ли ви друга причина, за да присъствате?

Събитието беше открито с презентация на Гай Хънкин – Senior Program Manager в Ексел екипа на Майкрософт. Той представи новостите, които предстоят в Ексел 2019 и насоките, в които ще се развива програмата.

След това имаше презентации на различни теми, разделени на два блока – преди и след обедната почивка. Всяка презентация е 40-45 минути и графикът се спазва съвсем точно. Конференцията завърши с импровизиран коктейл, на който желаещите имаха възможност да поговорят с лекторите и да обменят различни идеи.

Всички презентации от Bulgaria Excel Days 2017 са записани и видеата са качени в ютуб тук: https://www.youtube.com/results?search_query=Bulgaria+excel+days+2017

На логичния въпрос „Защо да участвам, след като ще качат видеата в ютуб?” ще отговоря с няколко аргумента:

  1. Фокус. Когато сте на събитието вие сте ангажирани с него. Отделили сте време за това, а не се опитвате да го откраднете от десетките лични и професионални дела, които изпълват деня ви
  2. Networking. Имате възможност да се запознаете с хора, които се интересуват от Ексел, да създадете контакти, да обсъдите чутото и видяното, да обмените опит и идеи
  3. Личен контакт с презентаторите
  4. Рекламните материали на фирмите спонсори. Голям хит сред моите деца бяха лепенките с логото на Ексел, които докопах от някъде.

Ако съм успял да ви заинтригувам, но това все още не ви е достатъчно – ето няколко думи за лекторите извън това, което е обявено в сайта на събитието.

Кен Пълс е от тези хора, които чакат само някой да каже „Ексел” и могат да говорят с дни и часове по темата. Той има изключително богат опит в използването на Ексел за различни бизнес задачи и огромно желание да споделя този опит с всички, които желаят. Кен е особено известен със задълбочените познания за Power Query. Неговата книга “M is for (Data) Monkey” (написана в съавторство с Мигел Ескобар) е нещо като библия за всички, които работят с Power Query. Кен е много атрактивен презентатор и презентацията му минава „на един дъх”, но оставя дълготрайна полза.

Гаспер Каменшек е не по-малко интересен и забавен лектор. Ако отделите малко време да прегледате неговия блог http://excelunplugged.com/, ще ви направи впечатление, че той обича да открива дълбоко скрити тайни и подробности за Ексел. Като например как се прави case sensitive сортиране. Или как можете да подобрите ефективността на работа чрез F5. Независимо каква ще бъде темата на неговата презентация, можете да бъдете сигурни, че освен нея ще научите няколко малко известни, но много полезни трикове, клавишни комбинации или факти за Ексел.

Лейла Гарани е от тези експерти, които могат да превърнат купчина цифри в невероятно красив и интерактивен дашборд. Тя не само познава Ексел в невероятни детайли, но умее да го използва по начин, по който дори не съм мислел, че е възможно. Особено харесвам нейните клипове за интересни и оригинални графики като този например.

Оз дю Солей е по скромното ми мнение най-атрактивният лектор. Негова тясна „специалност” е изчистването на данните и привеждането им във вид, удобен за анализ с помощта на Power Query. Клиповете му в ютуб са изключително интересни и полезни. В тях освен да демонстрира определена техника, Оз обръща специално внимание на тънките моменти, които могат да създадат големите проблеми. А чувството му за хумор не подлежи на описание.

Доайенът сред лекторите, Чарлс Уилямс, е специалист в това да накара Ексел да работи по-бързо. Което е важно, защото колкото по-бързо се случват нашите изчисления в Ексел, толкова повече работа ще свършим за деня. Така казано звучи като приказки на политик в предаването „Панорама”. Затова ще ви дам пример: миналата година той ни демонстрира как един макрос може да се оптимизира така че от 28 секунди да изчислява за под 70 милисекунди! Несъмнено, презентацията на Чарлс Уилямс ще бъде от голяма полза за всеки, който иска да овладее тънкостите на VBA. Прекрасният британски акцент и типично британският хумор са истински бонус към нея.

Тони де Йонкер е абсолютно непознат за мен лектор. Може би защото не съм присъствал на легендарния Amsterdam Excel Summit, чийто домакин и организатор е той. Във визитната му картичка чета „Microsoft MVP от 2015 г.”, „повече от 30 години опит”, „редовен лектор на конференции”. Със сигурност има какво да се научи от него. Но това, което най-много ме заинтригува е, че е специалист в областта на  финансовото моделиране и прогнозиране. А Ексел, както много добре знаем, е софтуер №1 за тези цели и аз не пропускам възможност да науча нещо ново в тази насока.

Стигаме и до българското участие, което в никакъв случай не е по-слабо от международното.

Ще започна с Иван Донев, който е така да се каже от тежката артилерия. Специалист по бази данни, Business intelligence, Data Science, Power BI. Запознах се с него наскоро на първата среща на софийската Power BI група. Презентацията му беше изключително интересна и поднесена с невероятно чувство за хумор. Истински съм любопитен какво ще ни разкаже за Ексел.

Борис Христов е изключително попадение. Тъжната истина, приятели, е, че колкото и да сме добри в обработката на информация с формули, макроси, пивот таблици, Power Query, DAX и другите инструменти на Ексел, нашата работа всъщност се оценява по това как ще я представим. А в България няма по-добър специалист по създаване и изнасяне на презентации от Борис. Това е оценено дори от Майкрософт, от където е канен да презентира на Microsoft Ignite. Това е най-голямата годишна конференция на Майкрософт, където лектори са всички ключови мениджъри на компанията начело със самия Сатя Надела. При това го канят не един, не два, а цели три пъти под ред.

Аз имам самочувствието да поназнайвам това-онова за Ексел. Но когато стане дума за презентации съм по-скоро начинаещ. Затова очаквам да чуя какво ще ни разкаже Борис с голямо нетърпение и се надявам да науча някой и друг трик от него.

И накрая, не на последно място, а като черешката на тортата – човекът, който е инициатор и основен организатор на това вълнуващо събитие: Боряна Петрова.

Тя е единственият българин, MVP за Ексел (е, поне за сега). Това би трябвало да ви каже всичко за нея като лектор. Аз ще добавя, че има богат опит с различни казуси за използването на Ексел в нашата си родна бизнес практика, която си има своите си особености.

И ако съм успял да ви убедя да участвате в Bulgaria Excel Days 2018, ето няколко съвета как да извлечете максимална полза от конференцията:

  1. Бъдете точни. Графикът се спазва (както трябва и да бъде). Няма ги типичните нашенски „културни” закъснения от по 15-20 минути
  2. Не си водете детайлни записки, а „попивайте” презентациите
  3. Задавайте въпроси. Има предвидено време в края на всяка презентация за това
  4. Запознайте се с максимално много хора
Публикувано в Разни с етикети . Постоянна връзка.