Ideas in Excel – или как Ексел анализира данните вместо нас

Днес разбрах една наистина страхотна новина – всички потребители на Офис 365 вече разполагат с инструмента Ideas (Идеи) в Ексел. С негова помощ практически Ексел анализира данните вместо нас. Нека да видим за какво по-точно става въпрос.

Националният Статистически Институт предоставя редовно и напълно безплатно данни за туристическите обекти, броя на нощувките и реализираните приходи от тях. Данните изглеждат така:

Да допуснем, че имам за цел да направя анализ на тези данни и да направя изводи за развитието на туризма у нас. Примерно ударил съм шестица от тотото и искам да инвестирам в хотел. Би трябвало да мога от тази купчина с числа да извлека полезни насоки, да се ориентирам в тенденциите на пазара, да намеря някаква ниша.

Първата стъпка е ясна – с помощта на Power Query обработвам данните и ги привеждам във вид, удобен за анализ.

А сега на къде? Хора, които са се занимавали поне малко с анализ на данни веднага ще кажат – „Ами правиш си една пивот таблица и почваш да въртиш данните. Групираш, сортираш, подреждаш. По области, по месеци, по това и онова.“. Има няколко полезни хитрини за пивот таблиците, които ще бъдат особено полезни в този анализ. И в зависимост от опита, подготовката и познаването на материята на анализатора може да се получи чудесен анализ.

Но с инструмента Ideas на Ексел сега вече самата програма прави предварителен анализ на данните и ни дава насоки, в които да поемем. Достатъчно е само да кликнем някъде в таблицата и да отидем на Home > Ideas

Веднага се появява в дясно на данните менюто Ideas и Ексел започва да ги анализира.

След известно време ни визуализира най-различни идеи за анализ. В случая справка по месеци, икономически райони по култовия показател Легладенонощия.

Ако се плъзнем надолу, ще видим същата справка, но представена с графика

Малко по-надолу Ексел ни показва интересен извод – нощувките в Област Бургас са значително повече спрямо другите области.

Разбира се, ние това много добре си го знаем – там е мегаполисът Поморие-Слънчев бряг-Св. Влас, а също и Градина, Смокиня, Созопол, Ахтопол. Но представете си, ако това са някакви напълно непознати данни за нас. Не е ли вълнуващо, че Ексел ни поднася на тепсия такива интересни изводи? Но това не е всичко – обърнете внимание на бутона долу в ляво – има още 28 подобни идеи.

Виждаме, например, че районите Югоизточен и Североизточен стърчат над всички останали по показателя „нощувки чужденци“. Много ясно, разбира се – там са морските курорти. Хич не е изненада, че на трето място е Югозападният район, където са Банско и Боровец.

Продължаваме надолу и ето още нещо интересно – почти идеална правопропорционална зависимост между пренощувалите лица и приходите от чужденци. Вижте колко лесно дори министърката на туризма би разбрала, че колкото и да се обръща към българските туристи, те няма да спасят сезон 2020.

Разбира се, всичко това е много хубаво, но Ексел все пак е една програма, която работи по някакъв алгоритъм. Благодарение на този алгоритъм ни показва наистина интересни идеи, но не е задължително те да ни вършат работа. Например мен ме интересуват не нощувките и легладенонощията, а приходите и броят на местата за настаняване. Искам да видя има ли някъде район с малко хотели и голям потенциал за приходи. Няма проблем – връщам се най-горе и натискам там, където пише Which fields interest you most

След това слагам отметка на полетата, които ме интересуват и натискам Update

И първото, което ми показва Ексел е справка с приходите от нощувки и местата за настаняване по области.

Това изглежда интересно, ще взема да си направя една такава пивот таблица, за да разгледам по-подробно. Но няма нужда да се моря излишно. Достатъчно е да натисна бутона Insert PivotTable (долу вляво)

И Ексел я създава моменталически. Обърнете внимание, че името на шийта е Idea1.

Но това не е всичко!

Мога да задам на Ексел въпрос и той да намери отговора в данните!!!

Да кажем, че ме интересуват приходите от нощувки в област Пловдив по месеци. Ясно е, че мога да си направя една пивот таблица, която да ми покаже тази информация, но по-лесно е да попитам Ексел. За съжаление за сега той разбира само, ако го питам на английски. Но не му пречи, ако имената на колоните са на български. Просто трябва да ги записвам съвсем точно (или да си ги копирам от таблицата с данни) и да използвам ключови думи на английски. Например: отивам най-горе в менюто Ideas и записвам този текст:

Приходи от нощувки – левове by Месец where Области is Пловдив

И когато натисна Enter – получавам този резултат. Като Ексел любезно ме уведомява какво съм го попитал (под Question) и какво ми е отговорил (Answer)

А ако запиша това: Реализирани нощувки – брой Русе 2018, Ексел пак ще ме разбере:

Алгоритъмът на NLP (Natural Language Processing) на Ексел е толкова добър, че дори разбира какво го питам като напиша просто „Реализирани нощувки Русе 2018“. Е, почти.

Като заключение – новата функционалност в Ексел 365 Ideas ни помага бързо и лесно да се запознаем с данни, които виждаме за пръв път, да погледнем по нов начин на данни, с които боравим редовно или просто да помолим Ексел да ни създаде пивот таблица, каквато ни е необходима. Винаги е добре, когато работи машината, а не човекът.

Публикувано в Хитрини с етикети , , . Постоянна връзка.